Dzisiaj jest: Wtorek, 11.08.2020 Imieniny: Zuzanny i Filomeny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych 
Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych
26.07.2020

Coraz większa świadomość prawidłowych zasad żywienia oraz łatwiejsze diagnozowanie różnych zaburzeń działania układu pokarmowego prowadzi do wyboru zmodyfikowanych diet i sposobów żywienia. O ile modyfikacje eliminacyjne diet są wskazane u osób z nie



Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza owsiana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.03.2019

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż



Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens? 
Dieta bezglutenowa u zdrowego człowieka - czy ma to sens?
10.06.2018

Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,



Kasza jaglana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza jaglana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.03.2016

Kasza jaglana, produkt niegdyś w naszym kraju popularny, lecz później raczej zapomniany, powoli powraca do łask. Całe szczęście, gdyż jest ona produktem pełnym wartości odżywczych i charakteryzuje się licznymi prozdrowotnymi właściwościami. Z tych po



Gluten a celiakia, nietolerancja glutenu i alergia 
Gluten a celiakia, nietolerancja glutenu i alergia
18.02.2016

Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz więcej mówi się o diecie bezglutenowej oraz negatywnym wpływie glutenu na ludzki organizm. Niemniej, zdania na temat jego szkodliwości dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, są wciąż podzielone.



Pizza - historia, rodzaje i przydatne infromacje o pizzy 
Pizza - historia, rodzaje i przydatne infromacje o pizzy
04.08.2015

Pizza, choć to danie kuchni włoskiej, na stale zagościła na stołach mieszkańców całego Zachodu, w tym też i Polski. O popularności, jaką cieszy się w naszym kraju, świadczą chociażby wciąż otwierające się nowe pizzerie czy niezwykle szeroka gama mroż



Dieta bezglutenowa - co wybrać? 
Dieta bezglutenowa - co wybrać?
11.06.2015

Niezbędna w celiakii, skuteczna w alergii na gluten oraz innych chorobach wywoływanych przez białko i modna - wdrażana coraz częściej bez przesłanek zdrowotnych - Dieta bezglutenowa - metod



Mąki bezglutenowe - wypróbuj do domowych wypieków 
Mąki bezglutenowe - wypróbuj do domowych wypieków
05.11.2014

Przepisy na bezglutenowe wypieki (oraz ogólnie rzecz biorąc bezglutenowe jedzenie) coraz częściej pojawiają się w różnego rodzaju publikacjach czy na internetowych blogach kulinarnych. Coraz częściej odnaleźć możemy również bezglutenowe produkty, np.



Najnowsze trendy w odchudzaniu i popularne diety 
Najnowsze trendy w odchudzaniu i popularne diety
17.10.2014

Moda na szczupłą sylwetkę obowiązuje od dekad - moda na odchudzające diety czy suplementy wciąż się zmienia. Poszukiwanie idealnego środka na zrzucenie zbędnych kilogramów staje się jednak z roku na rok coraz bardziej desperackie, gdyż z nadwagą czy



Dieta bezglutenowa - sposób na lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę 
Dieta bezglutenowa - sposób na lepsze samopoczucie i piękną sylwetkę
03.03.2014

Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. Chociaż moda ta nie zawładnęła jeszcze do końca Polską - święci już triumfy za oceanem. A skoro polecają ją m.in. gwiazdy można przypuszczać, że szybko znajdzie wielu zwolennikó



Dieta bezglutenowa (w celiakii) 
Dieta bezglutenowa (w celiakii)
14.12.2008

Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewną, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbk