
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
POPULARNE ARTYKUŁY
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Burrito, taco, quesadilla, enchilada - czym się różnią? Sprawdź przepisy
Pieczemy ciasta bez jaj i mąki - sposoby na wegańskie wypieki
Przewodnik po serach żółtych
Kuchnia estońska
Leki, generyki i suplementy diety - czym się różnią?
Szkodniki magazynowe - rodzaje i charakterystyka. Jak je zwalczać?
Bor - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
POPULARNE PRZEPISY
Babka marmurkowa
Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad...Sałatka z gorgonzolą i marchewką
Marchewki i ziemniaki obierz, umyj. Ziemniaki pokrój na cząstki, a...Brokuły zapiekane z serem
Brokuł oczyść, po czym podziel go na różyczki. Do garnka wlej wodę i...Zupa z kapusty włoskiej
Marchewki i kalarepy obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce...Pierogi z suszonymi pomidorami
Kaszę jęczmienną przygotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i...Spaghetti carbonara
Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Po...Lasagne z brukselką i serem pleśniowym
Brukselki oczyść z zewnętrznych liści. Odetnij głąby i przekrój...Placek orzechowy w cieście francuskim
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto francuskie i podziel je na...
CZY WIESZ, ŻE
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie poleca dietę śródziemnomorską i uznaje ją za najzdrowszą z diet. Ludzie, zamieszkujący tereny basenu Morza Śródziemnego rzadko mają problemy z chorobami serca czy nowotworami. Dieta śródziemnomorska polecana jest także cukrzykom, gdyż pomaga wyregulować poziom cukru w organizmie. A wszystko dzięki temu, iż bazuje ona w głównej mierze na zasadach zdrowego żywienia. Spożywa się w niej dużo warzyw, owoców, roślin strączkowych, ryb, oliwy z oliwek, unika mięsa, alkoholu czy też żywności przetworzonej. Nie zapomina się także o uprawianiu aktywności fizycznej.
LOSOWA DIETA
Dieta bezglutenowa (w celiakii)Założenia - dieta bezglutenowa: Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła