Dzisiaj jest: Niedziela, 26.06.2022 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kombucha (kombucza) - co to jest? Właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kombucha (kombucza) - co to jest? Właściwości zdrowotne i zastosowanie
30.07.2021

Kombucza to napój, który wytwarza się ze słodzonej sfermentowanej herbaty. Jest lekko gazowany, ma orzeźwiający słodko-kwaskowy smak, a więc idealnie gasi pragnienie. Może być doskonałym zamiennikiem napojów gazowanych. W skład kombuczy wchodzą zazwy



Cukier i jego wpływ na rozwój raka (nowotworów) 
Cukier i jego wpływ na rozwój raka (nowotworów)
24.11.2019

Choroby nowotworowe to drugi co do częstości (zaraz po powszechnych chorobach układu krążenia) powód zgonów w Polsce. Co rok diagnozuje się ok. 110 tysięcy nowych przypadków zachorowań, z ok. 75 tysięcy osób umiera z powodu chorób nowotworowych. Jedy



Kiszonki i fermentacje 
Kiszonki i fermentacje
01.08.2018

Autor "Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska



Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane 
Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane
22.01.2015

Nasiona soi są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Sojowe produkty są od dawien dawna obecne w azjatyckiej kuchni. Azjaci jedzą zarówno niefermentowane, jak i (przede wszystkim) fermentowane nasiona soi. Do najbardziej znanych produktów soj



Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać? 
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
07.10.2014

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego. Octy, wytwarzane zgodnie z oryginalnymi recepturami, są produktami naturalnymi. Powstają w wyniku fermentacji - to bakterie octowe przemieniają alkohol w ocet. Uznaje się je za "krewniaków" wina. Liczne właściwoś