WYNIKI WYSZUKIWANIA
Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod
O tym, że warzywa są najzdrowszym pokarmem wiemy od dawna. Czy wiesz, które z nich są najbogatszą skarbnicą minerałów, witamin i substancji aktywnych? Warzywa są podstawą wielu prozdrowotnych diet. Pokarm pochodzenia roślinnego jest niskokaloryczny
Smak i zapach cebuli znamy wszyscy. Jedni za nią przepadają, inni nienawidzą..., amatorzy cebuli są jednak, jak zostanie pokazane, w dużo lepszej sytuacji - cebula jest nie tylko niezbędnym w daniach wielu kuchni świata dodatkiem, którego odrzucenie
Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały
Bakłażan, czyli inaczej oberżyna, to pochodząca z Afryki, półwyspu arabskiego i Indii roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jego nazwa botaniczna to psianka podłużna, ale w różnych regionach świata nazywa się go również gruszką miłosną czy bak
Awokado to rodzaj drzew z rodziny wawrzynowatych. Co ciekawe, są to tzw. drzewa wiecznie zielone. Pochodzi z Meksyku i rośnie na terenach leżących w strefie klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego. Do Europy smaczliwka (bo tak również nazywane jest
Orzechy kokosowe są owocem egzotycznej palmy kokosowej. Dojrzałe okazy mają wagę wynoszącą około 2-4 kg. Im młodszy owoc, tym lepsza moc odżywcza i silniejsze właściwości. Palma kokosowa jest drzewem dostarczającym cennych surowców. Kokosy są wykorzy
Któż z nas nigdy nie łuskał słonecznika? Smak ziaren tego symbolu lata znamy dobrze i pamiętamy go, najprawdopodobniej, jeszcze z dzieciństwa. Słonecznik, oprócz walorów smakowych cechuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a jego kuli
Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również zn