Dzisiaj jest: Piątek, 18.09.2020 Imieniny: Ireny i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? 
Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?
31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w



Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować? 
Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować?
16.05.2015

Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj



Przyprawy korzenne i ich właściwości 
Przyprawy korzenne i ich właściwości
15.12.2014

Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach. Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aro



Gałka muszkatołowa 
Gałka muszkatołowa
31.08.2012

Gałka to owoc muszkatołowca (Myristica fragrans). Drzewo to jest wiecznie zielone i zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji, na Karaibach, Sri Lance, Malezji i na Grenadzie. Muszk