Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.06.2022 Imieniny: Marii i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Metody obróbki cieplnej potraw 
Metody obróbki cieplnej potraw
05.09.2020

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu



Jak przygotowywać dania, aby produkty nie traciły wartości odżywczych? 
Jak przygotowywać dania, aby produkty nie traciły wartości odżywczych?
14.04.2016

Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do



Czy warto gotować na parze? 
Czy warto gotować na parze?
12.01.2015

Gotowanie na parze jakiś czas temu stało się bardzo modne. Jednakże, czy naprawdę warto rezygnować z tradycyjnego gotowania? Jeśli tak, to dlaczego? Na parze gotujemy przy wykorzystaniu specjalnie do tego przystosowanego sprzętu kuchennego, czyli par



Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze? 
Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze?
13.09.2014

Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani