WYNIKI WYSZUKIWANIA
Gotowanie w domu jest łatwiejsze niż może się wydawać. Jak się do tego zabrać i od czego zacząć? Przedstawiamy 5 najważniejszych wskazówek, które sprawią, że zrezygnujesz z zamawiania posiłków na dowóz. Planowanie posiłków Dużym ułatwieniem w codzien
Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu
Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ryż i kasze w woreczkach, na które już ni
Sformułowanie "sous vide" pochodzi z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza "w próżni" i odnosi się do nowoczesnej metody gotowania. Na czym polega ta technika? Żywność umieszcza się w szczelnych, zamkniętych próżniowo plastikowych workach, a nas
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do
Witaminy i składniki mineralne (minerały) zawarte w warzywach mają tę zaletę, że są łatwo przyswajalne. Niemniej ich wadą jest niezbyt wysoka odporność na tlen, światło a zwłaszcza na wysoką temperaturę. Chcąc zapobiec utracie cennych składników odży
Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani
W jaki sposób współczesna kobieta, posiadająca własną rodzinę, może znaleźć czas dla samej siebie? Pięć dni w tygodniu praca, wychowanie i opieka nad dzieckiem, prasowanie koszul mężowi, wiązanie krawatów? Do tego jeszcze może działka, pies?.. Totaln
Książka zawiera przepisy na proste ale przede wszystkim zdrowe i domowe potrawy dla dzieci od 6 miesiąca do 3 roku życia. To nie tylko zwykła książka kucharska, ale też zbiór cennych porad d
Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma