Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

5 wskazówek dotyczących łatwiejszego gotowania w domu 
5 wskazówek dotyczących łatwiejszego gotowania w domu
21.12.2022

Gotowanie w domu jest łatwiejsze niż może się wydawać. Jak się do tego zabrać i od czego zacząć? Przedstawiamy 5 najważniejszych wskazówek, które sprawią, że zrezygnujesz z zamawiania posiłków na dowóz. Planowanie posiłków Dużym ułatwieniem w codzien



Metody obróbki cieplnej potraw 
Metody obróbki cieplnej potraw
05.09.2020

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu



Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny! 
Gotujesz ryż i kaszę w plastikowych woreczkach? Bądź ostrożny!
09.06.2018

Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ryż i kasze w woreczkach, na które już ni



Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach 
Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach
22.11.2016

Sformułowanie "sous vide" pochodzi z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza "w próżni" i odnosi się do nowoczesnej metody gotowania. Na czym polega ta technika? Żywność umieszcza się w szczelnych, zamkniętych próżniowo plastikowych workach, a nas



Jak przygotowywać dania, aby produkty nie traciły wartości odżywczych? 
Jak przygotowywać dania, aby produkty nie traciły wartości odżywczych?
14.04.2016

Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do



Prawidłowe gotowanie warzyw. Jak zapobiec stracie witamin i minerałów? 
Prawidłowe gotowanie warzyw. Jak zapobiec stracie witamin i minerałów?
26.04.2015

Witaminy i składniki mineralne (minerały) zawarte w warzywach mają tę zaletę, że są łatwo przyswajalne. Niemniej ich wadą jest niezbyt wysoka odporność na tlen, światło a zwłaszcza na wysoką temperaturę. Chcąc zapobiec utracie cennych składników odży



Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze? 
Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze?
13.09.2014

Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani



Pomoże być piękną? multicooker! 
Pomoże być piękną? multicooker!
23.07.2014

W jaki sposób współczesna kobieta, posiadająca własną rodzinę, może znaleźć czas dla samej siebie? Pięć dni w tygodniu praca, wychowanie i opieka nad dzieckiem, prasowanie koszul mężowi, wiązanie krawatów? Do tego jeszcze może działka, pies?.. Totaln



Zdrowe gotowanie dla niemowląt i maluchów 
Zdrowe gotowanie dla niemowląt i maluchów
21.05.2013

Książka zawiera przepisy na proste ale przede wszystkim zdrowe i domowe potrawy dla dzieci od 6 miesiąca do 3 roku życia. To nie tylko zwykła książka kucharska, ale też zbiór cennych porad d



Co zrobić aby zapobiec stratom witamin 
Co zrobić aby zapobiec stratom witamin
08.12.2008

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma