Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Aktywność fizyczna w miażdżycy 
Aktywność fizyczna w miażdżycy
15.03.2023

Miażdżyca to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia. Prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, przez które krew nie może swobodnie przepływać. Na regulację gospodarki lipidowej organizmu mogą wpływać czynniki, takie jak: prawidłowa dieta, re



Dieta w chorobie Alzheimera 
Dieta w chorobie Alzheimera
12.01.2022

Osoba z chorobą Alzheimera powinna stosować odpowiednią dietę zapewniającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Co więcej, badania pokazują, że niektóre składniki pożywienia, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na p



Znaczenie witaminy B12 w diecie roślinnej 
Znaczenie witaminy B12 w diecie roślinnej
29.09.2017

Przejście na weganizm lub wegetarianizm to decyzja poważniejsza niż wiele osób może przypuszczać. Niezależnie od tego, z jakich powodów decydujemy się na wykluczenie z diety mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, warto pamiętać o potencjalnych ni



Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem? 
Pić albo nie pić, czyli co z tym mlekiem?
13.07.2017

Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga. W



Witamina B9 - kwas foliowy a foliany - jaka jest różnica? Funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B9 - kwas foliowy a foliany - jaka jest różnica? Funkcje, zapotrzebowanie i źródła
09.03.2017

Witamina B9 występuje w różnych postaciach chemicznych - w formie kwasu foliowego, a także w postaci folianów. Wspomniane formy witaminy B9 różnią się pod wieloma względami, czego osoby suplementujące witaminę B9 powinny być świadome, zwłaszcza kobie



Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie 
Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
20.09.2016

Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego



Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych 
Cholesterol i trójglicerydy - interpretacja wyników i ich proporcji. Inne czynniki chorób sercowo-naczyniowych
31.01.2016

Otrzymujemy wyniki badań na cholesterol i trójglicerydy i okazuje się, że wyniki wykraczają ponad skalę. Jak je interpretować, czy jest powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań i na spokojnie je przeanalizować, analizując nie tyl



Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku 
Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku
05.09.2014

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych  główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k



Awokado - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Awokado - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.07.2014

Awokado to rodzaj drzew z rodziny wawrzynowatych. Co ciekawe, są to tzw. drzewa wiecznie zielone. Pochodzi z Meksyku i rośnie na terenach leżących w strefie klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego. Do Europy smaczliwka (bo tak również nazywane jest