Dzisiaj jest: Poniedziałek, 13.07.2020 Imieniny: Ernesta i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Wzdęcia i gazy jelitowe - przyczyny i naturalne sposoby ich zwalczania 
Wzdęcia i gazy jelitowe - przyczyny i naturalne sposoby ich zwalczania
05.09.2019

Gazy jelitowe są naturalnie obecne w świetle jelita. Mogą one pochodzić z fermentacji jelitowej, zachodzącej w jelicie grubym oraz z zewnątrz - tworzy je bowiem także powietrze połykane przez człowieka w czasie spożywania posiłków i mówienia. W połyk



Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm 
Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm
01.09.2019

Złogi w jelitach, zwane też kamieniami kałowymi, powstają w następstwie zaparć. Chcąc pozbyć się kamieni kałowych, należy wykorzystać metody podobne do tych, które znajdują zastosowanie w przypadku zwalczania zaparć. Do podstawowych metod stosowanych



Dieta probiotyczna dr Perricone'a - zasady, korzyści i zagrożenia 
Dieta probiotyczna dr Perricone'a - zasady, korzyści i zagrożenia
02.08.2019

Dieta probiotyczna dr Perricone'a jest kuracją odchudzającą, opracowaną przez amerykańskiego dermatologa Nicholasa Perricone'a, z Uniwersytetu Michigan. Kuracja ma korzystny wpływ na zdrowie, sylwetkę i urodę. Widoczne rezultaty stosowania tej diety można zaobserwować już po 4 tygodniach stosowania diety, w postaci niższej wagi (o ok. 3-4 kg) oraz gładszej i jędrniejszej skóry.



Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały? 
Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały?
22.02.2019

Dobrze funkcjonujące jelita to dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na różnego rodzaju choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Efektywnie wspieramy nasze jelita spożywając bakterie i



Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne? 
Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne?
14.01.2018

Bakterie uznajemy za drobnoustroje powodujące choroby. Są jednak i takie mikroorganizmy, których potrzebujemy do zachowania zdrowia. Należą do nich między innymi bakterie probiotyczne zwane Lactobacillus Acidophilus. Ich nazwa wywodzi się z łaciny -l



Moc domowych kiszonek 
Moc domowych kiszonek
07.11.2017

W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi



Choroby autoimmunologiczne - czego unikać? 
Choroby autoimmunologiczne - czego unikać?
07.10.2017

Większość z nas zna kogoś, kto ma problem z tarczycą. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że choroby autoimmunologiczne dotyczą nie tylko tarczycy. Do tego typu schorzeń zalicza się również łuszczycę, łysienie plackowate, toczeń rumienio



Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu! 
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
21.08.2017

Nie tylko badania laboratoryjne, ale również wygląd kupy potrafi nam wiele powiedzieć o naszym zdrowiu. Wygląd - tzn. jego kształt, rozmiar, zapach, barwa, a nawet dźwięk z jakim wpada do muszli klozetowej zależy od naszego odżywiania, przyjmowanych



Depresja i stres zaczynają się w jelitach 
Depresja i stres zaczynają się w jelitach
21.06.2017

Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych "kozetkach" u psychologów. Tymczasem okazuje się, że w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana



Spokojnie, to tylko IBS. Dieta złagodzi drażliwe jelito 
Spokojnie, to tylko IBS. Dieta złagodzi drażliwe jelito
10.01.2017

IBS, czyli zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome), jest coraz większym problemem zachodniego społeczeństwa. Czynnikiem wyzwalającym objawy są: zmiany w sferze psychicznej oraz stres, zaburzenia czucia trzewnego i funkcji motorycznej



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



Dieta łatwostrawna. Kiedy warto ją stosować i jak ułożyć jadłospis? 
Dieta łatwostrawna. Kiedy warto ją stosować i jak ułożyć jadłospis?
23.05.2014

Dieta łatwostrawna jest sposobem odżywiania wskazanym w przebiegu wielu chorób, między innymi w przypadku stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit oraz nadmiernej pobudliwości jelita grubego. Dieta łatwostrawna jest polecana osobom cierpiącym n



Trzy typy mikroflory jelitowej 
Trzy typy mikroflory jelitowej
14.07.2011

Niezależnie od wieku, płci czy narodowości, wszyscy mamy jeden z trzech możliwych rodzajów mikroflory jelitowej - informuje magazyn naukowy "Nature". Grupa badawcza miała za zadanie zbadać różnorodność bakterii zasiedlających ludzkie jelita, co nie b