WYNIKI WYSZUKIWANIA

Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są

Durian to owoc egzotyczny znany na całym świecie, jednak w Polsce go nie kupimy. Najczęściej spożywa się go w Indonezji i Południowo-Wschodniej Azji, skąd się wywodzi. Znany jest z tego, że wydziela intensywny i odrażający zapach. Jakie właściwości

Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner

Oscypek to niezwykły górski ser, z którego Polacy są bardzo dumni. Nic dziwnego, jest jakby wizytówką naszego kraju. Jego lekko ostry smak i zapach pochodzący z górskich łąk sprawia, że każdy chce go spróbować. Oscypki należą do najczęściej podrabian

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan

Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó

Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt

Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa zawierająca m.in. rozdrobnione mięso ryb, warzywa, ryż, przyprawy. Ale czy można uznać

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko, wiele witamin oraz minerałów, w tym np. żelazo, selen, cynk, mangan, miedź. C

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na różnych wydarzeniach sportowych. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słod

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb

Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem światowej produkcji kawioru Polska znajduje się w czołówce producentów. Kawior jest