Dzisiaj jest: Niedziela, 26.06.2022 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Oscypek - skład, wartości odżywcze, właściwości 
Oscypek - skład, wartości odżywcze, właściwości
19.06.2022

Oscypek to niezwykły górski ser, z którego Polacy są bardzo dumni. Nic dziwnego, jest jakby wizytówką naszego kraju. Jego lekko ostry smak i zapach pochodzący z górskich łąk sprawia, że każdy chce go spróbować. Oscypki należą do najczęściej podrabian



Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2022

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest



Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu 
Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu
01.04.2022

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować? 
Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować?
16.12.2021

Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze 
Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze
21.03.2021

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois
08.03.2021

Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt



Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie 
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
23.02.2021

Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa zawierająca m.in. rozdrobnione mięso ryb, warzywa, ryż, przyprawy. Ale czy można uznać



Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze 
Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze
21.01.2021

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko, wiele witamin oraz minerałów, w tym np. żelazo, selen, cynk, mangan, miedź. C



Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki? 
Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki?
22.12.2020

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k



Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować? 
Czy warto jeść popcorn? Ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze. Jak go przygotować?
06.12.2020

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na różnych wydarzeniach sportowych. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słod



Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karob (mączka chleba świętojańskiego) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
29.11.2020

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł



Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie 
Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie
21.11.2020

Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczb



Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena 
Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena
11.11.2020

Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem światowej produkcji kawioru Polska znajduje się w czołówce producentów. Kawior jest



Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Kapary - kaloryczność, właściwości zdrowotne i zastosowanie
05.11.2020

Kapary nadają potrawom niezwykłego akcentu. Zazwyczaj używa się ich do dekoracji bądź w formie przyprawy. Są aromatyczne, a do tego bardzo smaczne. Mają też inne zalety, a jedną z nich jest korzystny wpływ na zdrowie. W tym artykule przedstawiono wła



Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.09.2020

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu



Owoce runa leśnego - rodzaje, kaloryczność, wpływ na zdrowie 
Owoce runa leśnego - rodzaje, kaloryczność, wpływ na zdrowie
13.09.2020

Owoce leśne można zbierać latem, gdyż właśnie o tej porze roku, występuje ich najwięcej. Jagody, jeżyny, maliny i poziomki - te owoce zbieramy najczęściej. Są nie tylko zdrowie, ale i bardzo smaczne. Idealnie pasują do deserów, ale same w sobie mogą



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 12 |