Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
19.07.2019

Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej powierzchni i grubości papieru znajdują się drobne, trójkątne nasiona w czarnym kolorze



Pomysły kulinarne na orientalne dania jednogarnkowe 
Pomysły kulinarne na orientalne dania jednogarnkowe
28.01.2019

W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań jednogarnkowych są dodawane aromatyczne przyprawy, które poprawiają smak i zapach potraw



Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować? 
Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować?
16.05.2015

Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj



Przyprawy korzenne i ich właściwości 
Przyprawy korzenne i ich właściwości
15.12.2014

Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach. Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aro



Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm 
Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm
31.07.2014

Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm. Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enz



Kardamon malabarski 
Kardamon malabarski
31.08.2012

Jest jedną zaraz po szafranie z droższych przypraw na świecie. Przyprawa ta znana jest już od tysięcy lat. Stosowana była jako lek oraz jako afrodyzjak. Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności. Palony kardamon używano jako wonne kadzidło