Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Co można kisić? Przepisy kulinarne na domowe kiszonki z owoców i warzyw 
Co można kisić? Przepisy kulinarne na domowe kiszonki z owoców i warzyw
09.03.2022

W polskiej kuchni zdecydowanie najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Na szczęście mamy dużo więcej możliwości. Co możemy kisić na zimę, aby później przyrządzić szybkie przekąski na zimno lub dania obiadowe o wyjątkowej aranżacji i smaku



Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały? 
Zdrowie jelit - co jeść, żeby sprawnie działały?
22.02.2019

Dobrze funkcjonujące jelita to dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na różnego rodzaju choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Efektywnie wspieramy nasze jelita spożywając bakterie i



Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice 
Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice
08.01.2019

Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr



Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze 
Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze
19.10.2018

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Moc domowych kiszonek 
Moc domowych kiszonek
07.11.2017

W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi



Najzdrowsze soki warzywne 
Najzdrowsze soki warzywne
23.10.2016

Soki warzywne mają niewątpliwą przewagę nad sokami owocowymi, a jednak wciąż są mniej popularne niż te drugie. Dlaczego tak się dzieje? Z pewnością decydującą rolę odgrywa smak. Owoce zawierają sporo cukru, więc nawet czyste, świeże soki pozostają sł



Czy warto wydawać pieniądze na zagraniczne "superfoods"? 
Czy warto wydawać pieniądze na zagraniczne "superfoods"?
30.06.2016

Superfoods są dostępne już w każdym większym markecie. Możemy kupić najróżniejsze produkty z całego świata, bogate w minerały, witaminy, enzymy, kwasy tłuszczowe omega-3, antyoksydanty i inne fitozwiązki. Nie da się jednak ukryć, że takie dobroci spo



8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety 
8 produktów wzmacniających odporność - włącz je do jesiennej diety
12.11.2015

Nasz układ odpornościowy to niezwykle silny mechanizm do walki z bakteriami i wirusami, które właśnie jesienią zaczynają "frontalny" atak. Nie od dziś wiadomo, że dieta, czyli wszystko to co jemy może budować naszą odporność lub ją rujnować. Ocenia s



Kotlety ziemniaczano-kapuściane z sosem mięsnym 
Kotlety ziemniaczano-kapuściane z sosem mięsnym
01.09.2015

dania mięsne

Kuchnia: polska

Dodany przez: Minion


1-2 godziny 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
24.06.2015

Kapusta to warzywo, którego wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni (i nie tylko!) mogą zadziwiać. Ostatnimi czasy zdaje się powoli powracać do łask, ale przez wiele lat odnoszono się do niej raczej niezbyt przychylnie, gdyż kojarzo



Śledzie zapiekane na kiszonej kapuście 
Śledzie zapiekane na kiszonej kapuście
04.05.2015

dania rybne i owoce morza

Kuchnia: polska

Dodany przez: Dizzy


30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Zapiekanka z kiszoną kapustą i rybą 
Zapiekanka z kiszoną kapustą i rybą
19.04.2015

dania rybne i owoce morza

Kuchnia: polska

Dodany przez: Teddy


1-2 godziny 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych 
Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych
01.09.2014

Wprawdzie w dzisiejszych czasach dostęp do większości owoców i warzyw mamy także poza sezonem ich naturalnego występowania, ale warto przyjrzeć się bliżej przetworom, które mogą łatwo okazać się niezrównanym sposobem na przechowywanie dobrodziejstw n



Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie? 
Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie?
23.08.2014

O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze



10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność) 
10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność)
29.12.2013

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,



Domowe sposoby na przeziębienia i grypę 
Domowe sposoby na przeziębienia i grypę
06.11.2013

Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc



Grzybica (kandydoza) jelita grubego 
Grzybica (kandydoza) jelita grubego
27.10.2013

Naturalna flora bakteryjna w ludzkich jelitach tworzona jest przez ponad 400 rodzajów różnych drobnoustrojów, w tym drożdżaki. Ogólna masa flory bakteryjnej występującej w organizmie człowieka może dochodzić do 2 kg. Drożdże, aby przetrwać, muszą żyw



Jak pozbyć się zaparć? 
Jak pozbyć się zaparć?
20.10.2013

Zaparcie to utrudniona, przez różnego rodzaju czynniki, defekacja lub za niska częstotliwość wypróżnień na przestrzeni tygodnia (mniej niż 2 razy w tygodniu) czy też miesiąca (2 i mniej razy na miesiąc - zaparcie ciężkie). Zdrowy, przeciętny człowiek



«   | 1 | 2 |