WYNIKI WYSZUKIWANIA

Alantoina to związek chemiczny z grupy ureidów, który stanowi pochodną mocznika. Jest stosowana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako dodatek do wielu maści i kremów nawilżających. Zawdzięcza to działaniu usuwającemu zrogowaciały naskórek,

Śluz ślimaka to związek biologicznie czynny. Jego pielęgnacyjne właściwości są wykorzystywane w kosmetologii. Zawiera naturalne substancje, takie jak elastyna, kolagen, niektóre witaminy, ale też inne cenne składniki. Wszystko to razem układa unikaln

Rumianek lekarski (Chamomilla recutita) to jeden z najpopularniejszych oraz najczęściej stosowanych gatunków ziół na świecie. Jego nazwa pochodzi od greckich słów chamos (ziemne) i melos (jabłko). Jest rośliną jednoroczną o cienkiej łodydze zakończon

Masło Tucuma (Astrocaryum Tucuma Seed Butter) to produkt otrzymywany z ziaren owoców palmy Astrocaryum vulgare rosnącej w lasach deszczowych puszczy Amazońskiej na terenie Brazylii. Palma Tucuma wytwarza małe i twarde owoce o średniej masie 30 gramów

Masło kakaowe to tłuszcz otrzymywany z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Jest to drzewo, które pochodzi z tropikalnych, wilgotnych terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jego największe uprawy spotyka się w Afryce.

Masło shea (masło karite) to olej roślinny, który uzyskiwany jest z nasion owoców masłosza Parka (Vitellaria paradoxa). Drzewo to naturalnie występuje w zachodniej i środkowej części Afryki. Może osiągać wysokość 15 metrów i owocuje raz w roku, wydaj

Oleje roślinne dzięki wykazywaniu działania pielęgnacyjnego dla skóry, włosów i paznokci, oprócz wykorzystania w gastronomii, znajdują też zastosowanie w kosmetologii. Po wielu latach popytu na sztuczne i syntetyczne składniki kosmetyków wzrasta zain

Oleje roślinne cenione są za swoje szerokie zastosowanie w kuchni, piękne aromaty oraz ciekawe smaki. Każdy olej jest inny i nie trzeba być znawcą, by odróżnić oliwę z oliwek oraz oleju z pestek dyni czy oleju sezamowego lub lnianego. Ich spożywanie

Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.

Płynne "złoto" Maroka charakteryzuje się bardzo korzystnymi właściwościami kosmetycznymi, medycznymi jak i spożywczymi. Produkt ten zasłynął szczególnie ze swoich właściwości pielęgnacyjnych i odmładzających. Laboratoria koncernów kosmetycznych prześ

Niewątpliwie banan to najpopularniejszy owoc na świecie, o całkiem sporych jak na owoce wartościach odżywczych - o dużym "pokładzie" witamin i składników mineralnych. Banan właściwy (łacińska nazwa Musa) pochodzi od dzikich gatunków banana rosnących

Ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych, znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Z Azji bardzo szybko rozprzestrzenił się w inne rejony. Znan