WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kwas szikimowy to substancja o kompleksowym działaniu, znana w kosmetyce już od wielu lat. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Korzystnie wpływa na stan skóry, oczyszcza ją i dogłębnie nawilża. Może też
Aromaterapia to nie tylko przyjemne zapachy, które tworzą charyzmatyczny klimat. To również forma medycyny alternatywnej, która może przynosić namacalne korzyści zdrowotne. Niektóre zapachy mogą działać relaksująco, antydepresyjnie, a nawet ułatwiać
Alantoina to związek chemiczny z grupy ureidów, który stanowi pochodną mocznika. Jest stosowana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym jako dodatek do wielu maści i kremów nawilżających. Zawdzięcza to działaniu usuwającemu zrogowaciały naskórek,
Śluz ślimaka to związek biologicznie czynny. Jego pielęgnacyjne właściwości są wykorzystywane w kosmetologii. Zawiera naturalne substancje, takie jak elastyna, kolagen, niektóre witaminy, ale też inne cenne składniki. Wszystko to razem układa unikaln
Rumianek lekarski (Chamomilla recutita) to jeden z najpopularniejszych oraz najczęściej stosowanych gatunków ziół na świecie. Jego nazwa pochodzi od greckich słów chamos (ziemne) i melos (jabłko). Jest rośliną jednoroczną o cienkiej łodydze zakończon
Masło Tucuma (Astrocaryum Tucuma Seed Butter) to produkt otrzymywany z ziaren owoców palmy Astrocaryum vulgare rosnącej w lasach deszczowych puszczy Amazońskiej na terenie Brazylii. Palma Tucuma wytwarza małe i twarde owoce o średniej masie 30 gramów
Masło kakaowe to tłuszcz otrzymywany z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Jest to drzewo, które pochodzi z tropikalnych, wilgotnych terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jego największe uprawy spotyka się w Afryce.
Masło shea (masło karite) to olej roślinny, który uzyskiwany jest z nasion owoców masłosza Parka (Vitellaria paradoxa). Drzewo to naturalnie występuje w zachodniej i środkowej części Afryki. Może osiągać wysokość 15 metrów i owocuje raz w roku, wydaj
Oleje roślinne dzięki wykazywaniu działania pielęgnacyjnego dla skóry, włosów i paznokci, oprócz wykorzystania w gastronomii, znajdują też zastosowanie w kosmetologii. Po wielu latach popytu na sztuczne i syntetyczne składniki kosmetyków wzrasta zain
Oleje roślinne cenione są za swoje szerokie zastosowanie w kuchni, piękne aromaty oraz ciekawe smaki. Każdy olej jest inny i nie trzeba być znawcą, by odróżnić oliwę z oliwek oraz oleju z pestek dyni czy oleju sezamowego lub lnianego. Ich spożywanie
Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.
Płynne "złoto" Maroka charakteryzuje się bardzo korzystnymi właściwościami kosmetycznymi, medycznymi jak i spożywczymi. Produkt ten zasłynął szczególnie ze swoich właściwości pielęgnacyjnych i odmładzających. Laboratoria koncernów kosmetycznych prześ
Niewątpliwie banan to najpopularniejszy owoc na świecie, o całkiem sporych jak na owoce wartościach odżywczych - o bardzo dużym "pokładzie" witamin i składników mineralnych. Banan właściwy (łacińska nazwa Musa) pochodzi od dzikich gatunków banana ros
Ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych, znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że ogórek pochodzi z Indii, jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Z Azji bardzo szybko rozprzestrzenił się w inne rejony. Znan