WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kuchnia to miejsce, w którym naprawdę wiele się dzieje. Przygotowujemy w niej posiłki, zmywamy naczynia, czy robimy porządki. Wciąż jesteśmy narażeni na różne zagrożenia: pochodzące ze sprzętów elektrycznych czy narzędzi kuchennych. W tym artykule wy
Pierogi to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na stołach wielu miłośników jedzenia. Najpopularniejsze są te z serem, mięsem, a także kapustą i grzybami. Można jednak urozmaicić tę potrawę - nad
Banany to aromatyczne, słodkie i smaczne owoce dostępne w sklepach niemal przez cały rok. Nadają się do przyrządzania zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Owoce te najlepiej jeść na śniadanie, ponieważ są sycące i odżywcze, ale bananowa kolacja te
Marnowanie jedzenia stało się gigantycznym problemem na świecie i często sami się do tego przyczyniamy. Niemal w każdym gospodarstwie domowym znajdą się resztki produktów żywnościowych. Najczęściej takie jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Jak je wyko
Chcąc oszczędzać pieniądze, warto zacząć od kuchni. Sporo pieniędzy zaoszczędzimy także na jedzeniu. Okazuje się jednak, że metod na rozsądne gospodarowanie finansami jest dużo więcej. Wystarczy, że zapoznamy się z kilkoma sposobami na to, jak odpowi
Kuchnia jest miejscem, w którym o czystość i porządek powinno się szczególnie zatroszczyć. Należy dbać o właściwe warunki podczas robienia posiłków i o sprzątanie po ich przygotowaniu. Pomieszczenie to jest narażone w największym stopniu na wzrost or
Mole spożywcze rozmnażają się w dość szybkim tempie i potrafią być bardzo uciążliwe. Preferują zazwyczaj kuchenne szafki, półki, na których przechowuje się produkty żywnościowe w formie sypkiej. Każdy, kto chciałby wyeliminować te owady z pomieszczen
Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w
Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow
Marnowanie żywności to powszechny problem. Kupujemy za dużo, nie zużywamy wszystkiego i w efekcie wyrzucamy jedzenie, które mógłby wykorzystać ktoś inny. Statystyki są porażające - w bogatych krajach rocznie wyrzucamy ponad 220 milionów ton zdatnej ż
Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj
Markety oferują klientom przeróżne egzotyczne owoce w coraz bardziej korzystnych cenach. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób jeść dane rośliny i co można z nimi zrobić. Warto zapoznać się z różnymi gatunkami owoców, ponieważ z wielu z nich można wycz
Początek wiosny to czas, gdy w sklepach spożywczych i na targowiskach pojawiają się masowo nowalijki. Do najczęściej wybieranych nowalijek należą rzodkiewka, pomidor, sałata, ogórek, szczypior i natka pietruszki. Uprawa tych warzyw może odbywać się z
Choć wodorosty spożywane są w krajach azjatyckich, np. Japonii, od dawien dawna, w Polsce wciąż są produktem egzotycznym, nieznanym i wzbudzającym wielkie zaciekawienie, jeśli nie nieufność. Okazuje się jednak, że wodne rośliny naprawdę warto włączyć
Wielki Post jest upamiętnieniem czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni oraz odnosi się do 40-letniej tułaczki Izraelitów. Okres Wielkiego Postu rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy przed liturgią sprawowaną w Wielki Czwartek. Według
Kawa to dodający napój energii. Pijemy ją z samego rana, do śniadania lub nawet zamiast niego. Przy kawie rozmawiamy z przyjaciółmi, smakując przy okazji ulubione łakocie, to właśnie kawa utrzymuje nas na nogach w okresach natężonego wysiłku umysłowe
Warto wiedzieć, jakie dania powinno podawać się z jakim alkoholem. Wiedza ta gwarantuje bowiem, iż wszystkie organizowane przez nas spotkania przy stole - czy to rodzinne, czy w gronie przyjaciół, czy nawet formalne - będą miały odpowiednio elegancką
Wybierając deskę do krojenia warto wiedzieć, która jest najbardziej trwała i odpowiednia do kuchni. Współcześnie gama tych produktów jest szeroka i zróżnicowana pod względem materiału, z jakiego zostały wykonane. Podczas przyrządzana różnych potraw m
Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardz
Nazwa tego warzywa może i brzmi nietypowo, wręcz dziwacznie czy egzotycznie, ale nic bardziej mylnego. Jarmuż to warzywo, które może i nie jest aktualnie najbardziej popularne, ale kiedyś było zupełnie inaczej. I w tym przypadku, inaczej znaczy też l