Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2024 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Kwasy AHA w pielęgnacji skóry 
Kwasy AHA w pielęgnacji skóry
28.01.2020

Kwasy AHA to grupa związków zaliczająca się do kwasów alfa-hydroksylowych. Oprócz nich wśród wyróżnia się beta-hydroksykwasy (BHA), lipo-hydroksykwasy (LHA) i poli-hydroksykwasy (PHA). Są to substancje złuszczające naskórek i dzięki tej właściwości z



Cukier i jego wpływ na rozwój raka (nowotworów) 
Cukier i jego wpływ na rozwój raka (nowotworów)
24.11.2019

Choroby nowotworowe to drugi co do częstości (zaraz po powszechnych chorobach układu krążenia) powód zgonów w Polsce. Co rok diagnozuje się ok. 110 tysięcy nowych przypadków zachorowań, z ok. 75 tysięcy osób umiera z powodu chorób nowotworowych. Jedy



Jak powstają mleczne napoje fermentowane? 
Jak powstają mleczne napoje fermentowane?
04.05.2019

Zgodnie z definicją FAO/WHO mleczne napoje fermentowane (MNF) to "produkty otrzymane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, zagęszczonego lub regenerowanego w proszku, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy, które f



Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie? 
Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie?
01.07.2018

Sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Warto korzystać z niego w pełni. Ogórki małosolne, tak charakterystyczne dla Europy Środkowej i Wschodniej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc może je z



Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje 
Trend na kiszone produkty - stokrotka, szczaw i inne niecodzienne propozycje
29.06.2018

Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr



Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne? 
Bakterie Lactobacillus Acidophilus - dlaczego są nam potrzebne?
14.01.2018

Bakterie uznajemy za drobnoustroje powodujące choroby. Są jednak i takie mikroorganizmy, których potrzebujemy do zachowania zdrowia. Należą do nich między innymi bakterie probiotyczne zwane Lactobacillus Acidophilus. Ich nazwa wywodzi się z łaciny -l



Moc domowych kiszonek 
Moc domowych kiszonek
07.11.2017

W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi



Zakwasy i potreningowy ból mięśni - skąd się biorą i sposoby na ich złagodzenie 
Zakwasy i potreningowy ból mięśni - skąd się biorą i sposoby na ich złagodzenie
15.06.2017

Dotkliwy ból mięśni pojawiający się po treningu, nazywany potocznie zakwasami, może spędzać sen z powiek najbardziej aktywnym. Niemniej można sobie z nim skutecznie poradzić! Najprawdopodobniej każda osoba, która systematycznie trenuje miała już do c



Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy? 
Kwas pangamowy - witamina czy antyoksydant? Dlaczego go potrzebujemy?
01.03.2015

Kwas pangamowy należy do witamin grupy B i występuje pod symbolem B15. Został on odkryty przez Ernesta Krebsa w latach 50. Bardzo szybko stał się przedmiotem zainteresowania na całym świecie ze względu na prozdrowotny wpływ na organizm. Od lat 60. wi



Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie? 
Probiotyki - czy warto je przyjmować? w jakiej formie?
23.08.2014

O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze



Organizm podczas treningu i wysiłku fizycznego - jakie zachodzą w nim zmiany? 
Organizm podczas treningu i wysiłku fizycznego - jakie zachodzą w nim zmiany?
14.03.2014

W początkowym etapie treningu i intensywnego wysiłku fizycznego energia produkowana jest bez udziału tlenu przez co najmniej kilka sekund, do chwili dostosowania się oddechu i tempa skurczów serca do potrzeb energetycznych. Wtedy dochodzi do wytworze



Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice 
Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice
04.01.2014

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy



Węglowodany, a trening wytrzymałościowy 
Węglowodany, a trening wytrzymałościowy
06.03.2012

Wytrzymałość to zdolność organizmu do wykonywania długotrwałej pracy o określonej intensywności. Można ją mierzyć w jednostkach czasu, takich jak minuty czy sekundy, bądź w jednostkach pracy. Węglowodany natomiast to najważniejszy makroskładnik, znaj



Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki 
Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki
19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku fermentacji mlekowej. Bakterie zamieniają cukier zawarty w warzywach na kwas