Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Marynowane a kiszone. Wartość odżywcza marynowanych produktów 
Marynowane a kiszone. Wartość odżywcza marynowanych produktów
15.07.2018

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, jaka jest różnica między marynowaniem i kiszeniem? Albo jaką wartość odżywczą mają marynowane produkty i czy warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe? Postanowiliśmy wziąć marynowanie pod lupę i odpowi



Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice 
Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice
08.01.2013

Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona (kwaszona) kapusta



Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki 
Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki
19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku fermentacji mlekowej. Bakterie zamieniają cukier zawarty w warzywach na kwas



Metody utrwalania żywności 
Metody utrwalania żywności
10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną