Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności 
Karotenoidy - właściwości, podział i występowanie w żywności
03.03.2018

Karotenoidom zawdzięczamy żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę owoców, warzyw ale także występują w drożdżach, rybach, skorupiakach, karotenoidy nadają też barwę piórom, łuskom i skórze zwierząt. Co ciekawe, występują one również w warzywach zielonyc



Odżywianie wpływa na zdrowie oczu 
Odżywianie wpływa na zdrowie oczu
16.07.2016

Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj



Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości 
Pszenica durum, semolina i ich cenne właściwości
05.01.2014

Pszenica durum (łac. Triticum durum), zwana też makaronową jest wyjątkowym gatunkiem wyselekcjonowanym spośród innych uprawianych gatunków zbóż. Pszenica dobrej jakości charakteryzuje się bardzo twardym, szklistym ziarnem z bursztynowo - żółtym bielm



Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc