Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać? 
Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać?
07.02.2021

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso



Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe 
Masło smakowe - jak je przyrządzić? Przepisy na masła smakowe
24.07.2020

Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmien



Masło - na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Rodzaje masła 
Masło - na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu? Rodzaje masła
09.03.2019

Masło jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, koziego lub owczego. Prawdziwe masło zawiera w składzie tłuszcz mleczny oraz ewentualny dodatek soli i naturalnych barwników, takich jak karoten czy annato. Masło nie może zawierać dodatku tłuszczów



Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd? 
Największe dietetyczne oszustwa w historii - pomyłki, czy świadome wprowadzanie w błąd?
25.05.2018

Mylić się jest rzeczą ludzką - dotyczy to również lekarzy i dietetyków. W historii dziejów ludzkości wiele poglądów uznawanych przez środowiska dietetyczne i medyczne za prawdziwe ostatecznie okazało się kłamstwem. Wpływ cukru na organizm, różnice mi



Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? 
Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?
09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym



Grillowane krewetki na maśle 
Grillowane krewetki na maśle
02.05.2015

dania rybne i owoce morzapotrawy z grilla

Kuchnia: polska

Dodany przez: Garfield


mniej niż 30 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Masło klarowane i ghee (ghi) i ich właściwości 
Masło klarowane i ghee (ghi) i ich właściwości
20.04.2015

Masło klarowane jest wciąż mniej popularne od masła tradycyjnego, ale faktycznie coraz więcej osób zaczyna po nie sięgać podczas zakupów (i potem w domu, podczas przygotowywania posiłków). Klarowane masło polecane jest przez lekarzy i dietetyków jako



Pstrągi zapiekane z masłem pomidorowo-ziołowym 
30-45 minut 1 - 2 porcje

trudność

kaloryczność




Masło kontra margaryna - co zdrowsze? 
Masło kontra margaryna - co zdrowsze?
09.02.2014

Spór toczy się od dawna. Masło czy margaryna? Zarówno jeden i drugi tłuszcz posiadają swoich zagorzałych zwolenników. Półki sklepowe pełne są smarowideł i trudno się w tym połapać, które wybrać, tym bardziej, że jesteśmy bombardowani reklamami. Specj



Olej rafinowany, oliwa z oliwek, a może masło, czyli jaki tłuszcz do czego 
Olej rafinowany, oliwa z oliwek, a może masło, czyli jaki tłuszcz do czego
14.10.2011

Smażenie - to podstawa naszej codziennej diety, zwłaszcza jeśli chodzi o smażenie mięsa. Tłuszcz jako nośnik smaku i zapachu jest bardzo przez nas pożądany, dlatego tak chętnie wszyscy wolą potrawy raczej smażone niż gotowane czy pieczone. Należy jed



Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce 
Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce
06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ