Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice 
Jogurt probiotyczny a jogurt z żywymi kulturami bakterii - różnice
08.01.2019

Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr



Liofilizacja i zalety jej stosowania 
Liofilizacja i zalety jej stosowania
31.10.2018

Producenci wciąż poszukują nowych metod utrwalania żywności, które pozwolą przedłużyć trwałość surowców i produktów spożywczych. Oprócz popularnych i stosowanych na skalę przemysłową metod fizycznych utrwalania żywności, takich jak: suszenie, mrożeni



Promieniowanie jonizujące w produkcji żywności. Na czym polega? Czy zagraża zdrowiu? 
Promieniowanie jonizujące w produkcji żywności. Na czym polega? Czy zagraża zdrowiu?
14.04.2015

Promieniowanie jest wszechobecnym zjawiskiem na Ziemi. Niemniej tylko niektóre rodzaje promieniowania są dostrzegalne przez człowieka i wykorzystywane w gospodarce. Promieniowanie jest jedną z postaci energii mogącą wywoływać zjawiska fizyczne. Zjawi



Konserwanty - zdrowe czy nie? 
Konserwanty - zdrowe czy nie?
03.09.2014

Wokół konserwantów dodawanych do produktów żywnościowych powstało wiele mitów. Temat konserwantów w żywności stale powraca w publicznych dyskusjach. Wielu konsumentów kojarzy substancje konserwujące ze szkodliwymi związkami chemicznymi. Konserwanty s



Metody utrwalania żywności 
Metody utrwalania żywności
10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną