Dzisiaj jest: Środa, 02.12.2020 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie 
Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie
10.07.2020

Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn



Mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM - czy jest zdrowe? 
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM - czy jest zdrowe?
09.05.2020

W produktach, takich jak: tanie wędliny i kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy, wyroby garmażeryjne (pulpety, klopsy, gołąbki, nuggetsy) można znaleźć w składzie "mięso oddzielone mechanicznie" - co oznacza to określenie oraz czy konsumpcja produkt



Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa? 
Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa?
10.01.2019

Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, często podkreślają, że nie liczy się tylko aspekt zdrowego żywienia bazującego na pokarmie roślinnym, ale również aspekt ekologiczny i ekonomiczny wegetarianizmu / weganizmu. Wszystkie te aspekty diety wege



Mięso dodaje siły - prawda czy mit? 
Mięso dodaje siły - prawda czy mit?
01.08.2018

Zimna woda zdrowia doda, a mięso doda siły - jako dzieci zapewne często to słyszeliśmy. Czy jednak na pewno mięso dodaje siły? A jeśli tak, to czy to jedyny produkt, który zapewnia wysoką wytrzymałość i budowanie mięśni? Postanowiliśmy to sprawdzić!



Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty 
Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty
22.06.2018

Brak przyrostu masy mięśniowej w przypadku prawidłowych treningu i regeneracji ma zazwyczaj źródło w nieprawidłowej diecie. Osoby trenujące często zapominają o tym, że zwiększając intensywność treningu, powinny jednocześnie zwiększyć spożycie białek,



Wędliny i mięso "naturalne eko" - sprawdzamy jak są produkowane 
Wędliny i mięso "naturalne eko" - sprawdzamy jak są produkowane
08.12.2017

Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak



Fleksitarianizm - ogranicz mięso, ale nie musisz z niego rezygnować 
Fleksitarianizm - ogranicz mięso, ale nie musisz z niego rezygnować
23.11.2017

Fleksitarianizm został zaliczony do grona najpopularniejszych sposobów odżywiania ostatnich lat, nie jest on jednak nowością wśród diet. Wiele osób uważa go za kompromis między wegetarianizmem a tradycyjnym sposobem odżywiania, fleksitarianizm nazywa



5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa 
5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa
29.08.2016

Chcesz przyrządzić zdrowe, mięsne danie? Nie musisz ograniczać się do gotowania i grillowania. Duszenie również należy do technik przyrządzania posiłków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Duszenie wymaga użycia niewielkiej ilości oleju, choć i to nie



Jak przygotować zdrowego grilla? 
Jak przygotować zdrowego grilla?
04.07.2016

Ciepłe dni i wakacje mogą oznaczać tylko jedno: sezon grillowy w pełni. Jeśli masz dość kiełbas, różnych podejrzanych "wynalazków" mięsnych i niezdrowych sosów, boisz się, że przed wakacjami znowu będziesz mieć problem z założeniem stroju kąpielowego



Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę? 
Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę?
23.03.2015

Polscy konsumenci nie są wybredni, jeśli chodzi o gatunki mięs. Na liście najczęściej kupowanych mięs znajdują się wieprzowina i drób, w dalszej kolejności wołowina, potem cielęcina. Jagnięcina niestety z różnych względów cieszy się małym zainteresow



Egzotyczne mięsa 
Egzotyczne mięsa
07.03.2015

Egzotyczne mięsa to jeden z ulubionych tematów pasjonatów dobrej kuchni czy zafascynowanych kulinarnymi upodobaniami mieszkańców odległych, mniej czy bardziej, krajów podróżników. To, co w jednym regionie, nigdy na stół nie trafi, czy to z powodu poł



Cannelloni faszerowane mięsem, pieczarkami i tuńczykiem 
30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców 
Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców
21.12.2014

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zdrowy jadłospis całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne składniki pokarmowe. Dzieci i mło



Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ? 
Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ?
08.12.2014

Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k



Czy warto jeść drób? 
Czy warto jeść drób?
01.10.2014

Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,



Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć? 
Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć?
27.09.2014

Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s



Białe mięso kontra czerwone mięso 
Białe mięso kontra czerwone mięso
24.04.2014

Mięso jest jednym z głównych źródeł białka w naszej codziennej diecie. Jada się je pod różnymi postaciami: grillowane, gotowane, duszone, smażone, pod postacią kiełbas, wędlin, szynek, pasztetów itd., doprawia się je na wiele sposobów, od tych z użyc