Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Jagnięcina i baranina - czy warto je spożywać? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne 
Jagnięcina i baranina - czy warto je spożywać? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
18.11.2022

Powszechnie uważa się, że jagnięcina, a zwłaszcza baranina uchodzą za niezbyt smaczne mięso, odznaczające się nieprzyjemnym zapachem i sporą zawartością tłuszczu. To jednak złudne przekonanie. W istocie jagnięcina i baranina należycie przygotowane są



Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze 
Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze
21.03.2021

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó



Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie 
Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie
10.07.2020

Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn



Mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM - czy jest zdrowe? 
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli MOM - czy jest zdrowe?
09.05.2020

W produktach, takich jak: tanie wędliny i kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy, wyroby garmażeryjne (pulpety, klopsy, gołąbki, nuggetsy) można znaleźć w składzie "mięso oddzielone mechanicznie" - co oznacza to określenie oraz czy konsumpcja produkt



Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa? 
Ekonomiczne podstawy diety wege - ile naprawdę kosztuje nas jedzenie mięsa?
10.01.2019

Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, często podkreślają, że nie liczy się tylko aspekt zdrowego żywienia bazującego na pokarmie roślinnym, ale również aspekt ekologiczny i ekonomiczny wegetarianizmu / weganizmu. Wszystkie te aspekty diety wege



Mięso dodaje siły - prawda czy mit? 
Mięso dodaje siły - prawda czy mit?
01.08.2018

Zimna woda zdrowia doda, a mięso doda siły - jako dzieci zapewne często to słyszeliśmy. Czy jednak na pewno mięso dodaje siły? A jeśli tak, to czy to jedyny produkt, który zapewnia wysoką wytrzymałość i budowanie mięśni? Postanowiliśmy to sprawdzić!



Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty 
Dieta wspierająca budowę mięśni - porady i rekomendowane produkty
22.06.2018

Brak przyrostu masy mięśniowej w przypadku prawidłowych treningu i regeneracji ma zazwyczaj źródło w nieprawidłowej diecie. Osoby trenujące często zapominają o tym, że zwiększając intensywność treningu, powinny jednocześnie zwiększyć spożycie białek,



Wędliny i mięso "naturalne eko" - sprawdzamy jak są produkowane 
Wędliny i mięso "naturalne eko" - sprawdzamy jak są produkowane
08.12.2017

Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak



Fleksitarianizm - ogranicz mięso, ale nie musisz z niego rezygnować 
Fleksitarianizm - ogranicz mięso, ale nie musisz z niego rezygnować
23.11.2017

Fleksitarianizm został zaliczony do grona najpopularniejszych sposobów odżywiania ostatnich lat, nie jest on jednak nowością wśród diet. Wiele osób uważa go za kompromis między wegetarianizmem a tradycyjnym sposobem odżywiania, fleksitarianizm nazywa



5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa 
5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa
29.08.2016

Chcesz przyrządzić zdrowe, mięsne danie? Nie musisz ograniczać się do gotowania i grillowania. Duszenie również należy do technik przyrządzania posiłków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Duszenie wymaga użycia niewielkiej ilości oleju, choć i to nie



Jak przygotować zdrowego grilla? 
Jak przygotować zdrowego grilla?
04.07.2016

Ciepłe dni i wakacje mogą oznaczać tylko jedno: sezon grillowy w pełni. Jeśli masz dość kiełbas, różnych podejrzanych "wynalazków" mięsnych i niezdrowych sosów, boisz się, że przed wakacjami znowu będziesz mieć problem z założeniem stroju kąpielowego



Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę? 
Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę?
23.03.2015

Polscy konsumenci nie są wybredni, jeśli chodzi o gatunki mięs. Na liście najczęściej kupowanych mięs znajdują się wieprzowina i drób, w dalszej kolejności wołowina, potem cielęcina. Jagnięcina niestety z różnych względów cieszy się małym zainteresow



Egzotyczne mięsa 
Egzotyczne mięsa
07.03.2015

Egzotyczne mięsa to jeden z ulubionych tematów pasjonatów dobrej kuchni czy zafascynowanych kulinarnymi upodobaniami mieszkańców odległych, mniej czy bardziej, krajów podróżników. To, co w jednym regionie, nigdy na stół nie trafi, czy to z powodu poł



Cannelloni faszerowane mięsem, pieczarkami i tuńczykiem 
30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców 
Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców
21.12.2014

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zdrowy jadłospis całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne składniki pokarmowe. Dzieci i mło



Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ? 
Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ?
08.12.2014

Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k



Czy warto jeść drób? 
Czy warto jeść drób?
01.10.2014

Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,



Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć? 
Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć?
27.09.2014

Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s



Białe mięso kontra czerwone mięso 
Białe mięso kontra czerwone mięso
24.04.2014

Mięso jest jednym z głównych źródeł białka w naszej codziennej diecie. Jada się je pod różnymi postaciami: grillowane, gotowane, duszone, smażone, pod postacią kiełbas, wędlin, szynek, pasztetów itd., doprawia się je na wiele sposobów, od tych z użyc