Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać) 
Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać)
06.11.2016

Niektóre produkty nie powinny być zamrażane - nie chodzi tylko o walory smakowe i estetyczne, ale przede wszystkim o zdrowie konsumenta. Mrożenie pozwala na przechowywanie żywności przez okres nawet do 6 miesięcy. W przypadku warzyw i owoców okres pr



Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować? 
Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować?
01.10.2016

W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa



Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce? 
Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?
12.04.2015

Gdy w sklepie natrafiamy na niezwykle korzystną promocję jakiś produktów, często decydujemy się na ich zakup w większych niż zwykle ilościach. Czasem nagotujemy zbyt dużo różnych potraw, np. tych przygotowywanych z okazji świąt czy jakiejś imprezy i



Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa? 
Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa?
02.01.2014

O ile latem mamy dostęp do ogromnej wręcz ilości świeżych warzyw i owoców, i to do tego w stosunkowo niskich cenach, to z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, miłośnicy tzw. zieleniny mają ciężki orzech do zgryzienia... Z tygodnia na



Co zrobić aby zapobiec stratom witamin 
Co zrobić aby zapobiec stratom witamin
08.12.2008

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma