WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa
Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec
Zatrucia pokarmowe to zaburzenia funkcji organizmu, które spowodowane są przez zawarte w żywności toksyny mikroorganizmów lub związki chemiczne. Wyróżnić można zatrucia pokarmowe ostre i przewlekłe. Zatrucia ostre najczęściej objawiają się dolegliwoś
Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.
Kawa - wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez tego napoju. Popularną kawą mieloną, coraz częściej zastępuje kawa rozpuszczalna. Dlaczego kawa rozpuszczalna (instant) stała się taka popularna? Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie. Nie wyma
Wśród witamin grupy B znajduje się kwas orotowy. Kryje się on pod symbolem B13. Jego głównym źródłem są warzywa korzeniowe, serwatka i kwaśne mleko i jagnięcina. Nie wiemy dokładnie ile wynosi zalecana dawka dla określonej grupy wiekowej, czy dla osó
Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy
Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek