Dzisiaj jest: Niedziela, 07.03.2021 Imieniny: Pawła i Tomasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
29.06.2020

Cynk jest jednym z głównych mikroelementów organizmu ludzkiego. Ciało człowieka zawiera od 2 do 4 gramów cynku, z czego około 90% znajduje się w mięśniach i kościach. Wyizolowany jako czysty metal został przez Andreasa Marggrafa w 1746 roku. Cynk jes



Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić 
Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić
22.05.2020

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,



Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kiszona (kwaszona) kapusta - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.05.2020

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od



Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie 
Koronawirus i COVID-19 - objawy i przebieg choroby, drogi zakażenia, dieta, profilaktyka i leczenie
14.03.2020

Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi



Selen - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Selen - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
28.02.2019

Selen jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem występującym w organizmie w śladowej ilości, który spełnia jednak szereg ważnych funkcji zapewniających prawidłowe działanie organizmu. Selen wchodzi w skład licznych enzymów biorących udział w procesach



Karczochy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karczochy - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
14.08.2016

To niedocenione w Polsce warzywo zasługuje na chwilę uwagi - jest bogate w witaminy i minerały, posiada też wiele innych cennych wartości odżywczych, a do tego jest smaczne. Z pewnością warto wspomnieć również o jego niskiej kaloryczności. Karczochy



Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie? 
Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie?
16.02.2016

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u