WYNIKI WYSZUKIWANIA

Cynk jest jednym z głównych mikroelementów organizmu ludzkiego. Ciało człowieka zawiera od 2 do 4 gramów cynku, z czego około 90% znajduje się w mięśniach i kościach. Wyizolowany jako czysty metal został przez Andreasa Marggrafa w 1746 roku. Cynk jes

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od

Koronowirus z chińskiego Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje globalną panikę. Ilość nowych zakażeń oraz szybkość rozprzestrzeniania się wirusa i nowych przypadków zachorowań w różnych krajach i na różnych kontynentach spowodowała, że WHO (World Health Organi

Selen jest mikroelementem, czyli pierwiastkiem występującym w organizmie w śladowej ilości, który spełnia jednak szereg ważnych funkcji zapewniających prawidłowe działanie organizmu. Selen wchodzi w skład licznych enzymów biorących udział w procesach

To niedocenione w Polsce warzywo zasługuje na chwilę uwagi - jest bogate w witaminy i minerały, posiada też wiele innych cennych wartości odżywczych, a do tego jest smaczne. Z pewnością warto wspomnieć również o jego niskiej kaloryczności. Karczochy

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u