Dzisiaj jest: Piątek, 13.12.2024 Imieniny: Łucji i Otylii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Olej kokosowy w pielęgnacji skóry i włosów 
Olej kokosowy w pielęgnacji skóry i włosów
08.08.2019

Olej kokosowy to olej roślinny, który otrzymywany jest w procesie tłoczenia wysuszonego miąższu palmy kokosowej (Cocos nucifera L.) z rodziny Arecaceae. Palma ta rośnie na terenach południowo-wschodniej Azji, północno-zachodniej Afryki oraz Oceanii i



Chipsy owocowe - bananowe, kokosowe, jabłkowe - zdrowsza alternatywa tradycyjnych chipsów 
Chipsy owocowe - bananowe, kokosowe, jabłkowe - zdrowsza alternatywa tradycyjnych chipsów
29.03.2018

Masz ochotę pochrupać coś zdrowego? Spróbuj chipsów owocowych. Chipsy owocowe są produkowane nie tylko z bananów, ale też np. z kokosów i jabłek. Na pierwszy rzut oka, można je jeść bez wyrzutów sumienia. Niemniej na wszelki wypadek postanowiliśmy to



Ssanie oleju - sposób na zdrowie i urodę 
Ssanie oleju - sposób na zdrowie i urodę
18.01.2018

Ssanie oleju wbrew pozorom nie jest nowym trendem - ta technika znana była medycynie ajuwerdyjskiej jeszcze przed naszą erą. Dawniej medycyny uważali, że płukanie ust olejem może przyspieszać procesy oczyszczania nie tylko jamy ustnej, ale też całego



Zdrowe zamienniki czekolady 
Zdrowe zamienniki czekolady
24.04.2017

Spożywanie czekolady może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pod warunkiem, że sięgamy po tę z dużą zawartością kakao (minimum 90%) i bez dodatku cukru (ewentualnie z niewielkim jego udziałem). Surowe kakao zawiera dużo magnezu, a także wiele inn



10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego 
10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego
20.04.2017

Olej kokosowy nierafinowany to jeden z najzdrowszych dostępnych olei i z tego względu warto mieć go zawsze w kuchni. Choć składa się z ponad 90% kwasów nasyconych, które niesłusznie cieszą się złą sławą, jest bardzo zdrowy - nie tylko pozytywnie wpły



Na czym najlepiej smażyć? 
Na czym najlepiej smażyć?
03.12.2016

Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Takie pytanie zadaje sobie większość konsumentów. Wszechobecne reklamy, gazety, czasopisma, telewizje śniadaniowe czy też internet dostarczają informacji które nie koniecznie pokrywają się z rzeczywistością. Ja



Najzdrowsze oleje zimnotłoczone. Jakie wybierać? 
Najzdrowsze oleje zimnotłoczone. Jakie wybierać?
10.10.2016

O olejach mówi się dużo, ale wciąż wiele osób nie wie, po jakie warto sięgać. Niektóre oleje zachwala się jako wysoce prozdrowotne, zdolne wyleczyć wiele dolegliwości, inne raczej traktuje się ostrożnie, bo mogą przyczyniać się do pogorszenia zdrowia



Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie 
Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie
17.11.2014

Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m



Domowe sposoby na poprawę wyglądu włosów 
Domowe sposoby na poprawę wyglądu włosów
29.08.2014

Włosy są zbudowane głównie z keratyny oraz witamin i minerałów. Niedobór elementów budulcowych objawia się pogorszeniem ich wyglądu. Z pomocą przychodzą domowe, proste i tanie metody. Pożywienie jest jedynym źródłem dobrze przyswajalnych minerałów, w



Grzybica (kandydoza) jelita grubego 
Grzybica (kandydoza) jelita grubego
27.10.2013

Naturalna flora bakteryjna w ludzkich jelitach tworzona jest przez ponad 400 rodzajów różnych drobnoustrojów, w tym drożdżaki. Ogólna masa flory bakteryjnej występującej w organizmie człowieka może dochodzić do 2 kg. Drożdże, aby przetrwać, muszą żyw



Smażenie 
Smażenie
27.12.2008

Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100 stopni C, najczęściej w otwartym naczyniu, w wyniku czego żywność zatraca surowy charakter i