WYNIKI WYSZUKIWANIA

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso

Mydło Aleppo (znane również jako Savon d’Alep, syryjskie mydło, mydło laurynowe) to twarde mydło produkowane tradycyjnie w syryjskim mieście Aleppo. Wytwarza się je z oliwy z oliwek i ługu oraz dodatku różnej ilości oleju laurowego. Mydło Aleppo cies

Grecja to jeden z najczęściej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów. Jest atrakcyjna ze względu na piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki, które przyciągają zwiedzających z całego świata. Choć Grecja kontynentalna ró

Skwalen jest nienasyconym węglowodorem, triterpenem, lipidem, który obecny jest w płaszczu lipidowym ludzkiej skóry. Jest on metabolicznym prekursorem cholesterolu oraz innych steroli, a także witaminy D i hormonów steroidowych. Odpowiada między inny

Oliwa polifenolowa jest produktem, który zawiera bardzo dużą dawkę polifenoli. Uzyskanie wysokiej zawartości tych organicznych związków chemicznych w oliwie staje się możliwe dzięki właściwemu przeprowadzeniu zbiorów i przechowywaniu oliwek, a następ

Brak przyrostu masy mięśniowej w przypadku prawidłowych treningu i regeneracji ma zazwyczaj źródło w nieprawidłowej diecie. Osoby trenujące często zapominają o tym, że zwiększając intensywność treningu, powinny jednocześnie zwiększyć spożycie białek,

Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Takie pytanie zadaje sobie większość konsumentów. Wszechobecne reklamy, gazety, czasopisma, telewizje śniadaniowe czy też internet dostarczają informacji które nie koniecznie pokrywają się z rzeczywistością. Ja

O olejach mówi się dużo, ale wciąż wiele osób nie wie, po jakie warto sięgać. Niektóre oleje zachwala się jako wysoce prozdrowotne, zdolne wyleczyć wiele dolegliwości, inne raczej traktuje się ostrożnie, bo mogą przyczyniać się do pogorszenia zdrowia

Dobry jakościowo makaron ugotowany al dente na pewno nie spowoduje, że przytyjesz. Takie makarony są podstawą zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera około 131 kcal. Wystarczy podać go z warzywami, ziołami i przyp

Przedstawiamy 10 mitów związanych ze zdrowym odżywianiem. Sprzyjają one popełnianiu błędów dietetycznych, które mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowia. Wielość informacji, z którymi mamy kontakt na co dzień, jest przytłaczająca. W natło

Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Do jej nieodłącznych elementów należą świeże warzywa i owoce, ryby i owoce morza. Niepowtarzalny charakter nadają kuchni śródziemnomorskiej zioła oraz oliwa z oliwek. Do jej głó

Pesto przyrządzane było we Włoszech już w Średniowieczu - jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pestare", które to oznacza "gnieść". W słonecznej Italii sprzedawane na wagę lub przygotowywanie w domach, tradycyjnymi metodami, u nas do znalezienia j

Włosy są zbudowane głównie z keratyny oraz witamin i minerałów. Niedobór elementów budulcowych objawia się pogorszeniem ich wyglądu. Z pomocą przychodzą domowe, proste i tanie metody. Pożywienie jest jedynym źródłem dobrze przyswajalnych minerałów, w

Jak różnorodny jest panteon greckich bogów, tak tutejsza kuchnia ma do zaoferowania cały wachlarz różnorodnych potraw. Grecja to kraj oliwek, słońca i owoców morza. Podstawę stanowi złocisto-zielona aromatyczna oliwa, która wytłaczana jest z dojrzewa

Smażenie - to podstawa naszej codziennej diety, zwłaszcza jeśli chodzi o smażenie mięsa. Tłuszcz jako nośnik smaku i zapachu jest bardzo przez nas pożądany, dlatego tak chętnie wszyscy wolą potrawy raczej smażone niż gotowane czy pieczone. Należy jed

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ

Oleje roślinne rafinowane pozyskiwane są z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek, kiełków roślinnych poddanych procesowi rafinacji, czyli oczyszczaniu. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne

Drzewa oliwne były uprawiane od czasów starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w tamtych czasach była Grecja. Grecy następnie założyli uprawy w starożytnej Italii