Dzisiaj jest: Środa, 14.05.2025 Imieniny: Bonifacego i Dobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.09.2022

Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner



Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2022

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest



Dieta w chorobach neurologicznych 
Dieta w chorobach neurologicznych
25.04.2022

Choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i stanowią narastający problem społeczny, medyczny oraz ekonomiczny. Do kategorii tej należy wiele schorzeń, w tym choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, udar mózgu czy stwar



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Dieta w chorobie Alzheimera 
Dieta w chorobie Alzheimera
12.01.2022

Osoba z chorobą Alzheimera powinna stosować odpowiednią dietę zapewniającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Co więcej, badania pokazują, że niektóre składniki pożywienia, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na p



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM) 
Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM)
25.01.2021

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może pogorszyć codziennie funkcjonowanie chorego. Uważa się, że odpowiednia dieta



Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena 
Kawior - rodzaje, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena
11.11.2020

Kawior to przysmak, który spożywano już w starożytności. Na początku nie był produktem luksusowym, ale tanim odpadem. Dopiero później zdobył popularność. Pod względem światowej produkcji kawioru Polska znajduje się w czołówce producentów. Kawior jest



Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów 
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
25.09.2020

Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu i zniekształcenia stawów, ich niszczenia, a także upośledzenia funkcji. Jak p



Olej rydzowy - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Olej rydzowy - charakterystyka i właściwości zdrowotne
12.07.2020

Olej rydzowy (lniankowy) to olej otrzymywany z nasion lnicznika siewnego (Camelina sativa). Ze względu na nazwę, często błędnie utożsamia się go jako olej otrzymany z grzybów. Olej rydzowy otrzymywany jest na drodze tłoczenia nasion na zimno. Lniczni



Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić 
Odporność organizmu - czym naprawdę jest i od czego zależy, jak o nią dbać i wzmocnić
22.05.2020

Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,



Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu) 
Zalecenia żywieniowe w astenii (zmęczeniu)
29.04.2020

Dzisiejsze czasy niosą za sobą zmianę stylu życia, ciągły pośpiech, stres, presję i lęki, które powodują, że coraz większą liczbę osób dotyka przewlekłe zmęczenie (astenia). Zmęczenie fizjologiczne mija często po wypoczynku, a spowodowane jest intens



Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych 
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych
06.01.2020

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są



Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji 
Cukier, nadmiar kofeiny i wysoko przetworzona żywność - sprzymierzeńcy depresji
04.10.2019

Depresja jest chorobą, w przebiegu której dużą rolę odgrywa odpowiednie odżywianie. Naukowcy wytypowali szereg składników odżywczych, które korzystnie wpływają na proces leczenia i pomagają zapobiegać rozwojowi choroby. Niemniej w ostatnim czasie uwa



Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich znaczenie dla organizmu 
Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich znaczenie dla organizmu
21.09.2019

Tłuszcze, które dostarczamy wraz z pożywieniem są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Biologiczne działanie wykazują dwie rodziny wielonienasyconych kw



Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
13.07.2019

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc



Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.01.2019

Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr



Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte



Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.08.2018

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |