WYNIKI WYSZUKIWANIA
Dzisiejsze czasy niosą za sobą zmianę stylu życia, ciągły pośpiech, stres, presję i lęki, które powodują, że coraz większą liczbę osób dotyka przewlekłe zmęczenie (astenia). Zmęczenie fizjologiczne mija często po wypoczynku, a spowodowane jest intens
Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów "zero kalorii", a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn
Jak pokazują liczne badania, niezwykle korzystnym dla człowieka w profilaktyce wielu chorób i schorzeń oraz ich leczeniu, jest kwas gamma-linolenowy, czyli GLA, należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i wśród tej grupy uzna
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je
Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g
Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm
Dyskusje na temat konieczności dostarczania NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) organizmowi ludzkiemu w odpowiednio zrównoważonej diecie toczone są na wszystkich forach żywieniowych od wielu lat. Niemniej jednak mało kto zdaje sobie sprawę
Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 są niezbędne do wielu biologicznych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Spośród kwasów omega tylko dwa kwasy mogą nosić nazwę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pierwszy
Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały
Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra
Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i
Któż z nas nigdy nie łuskał słonecznika? Smak ziaren tego symbolu lata znamy dobrze i pamiętamy go, najprawdopodobniej, jeszcze z dzieciństwa. Słonecznik, oprócz walorów smakowych cechuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a jego kuli
Kobiety dążące do uzyskania bardzo niskiego poziomu tkanki tłuszczowej lub poziomu nienaturalnego dla jego genotypu mogą doświadczyć poważnych problemów. Konsekwencje uzyskania zbyt niskiego poziomu tkanki tłuszczowej prowadzą do długookresowych efek
Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. "proteinówce" nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób borykających się z problemem nadprogramowych kilogramów wciąż ucieka się do tego specyf
Algi są odżywczym i zdrowym pożywieniem. Z tego też powodu produkty z alg robią furorę zarówno w kosmetyce jak i w dietetyce. Na ich tle szczególnie wyróżnia się spirulina, która ze względu na zawartość pewnego kwasu tłuszczowego występującego w kobi
Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również zn
Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is
Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ
Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzy