WYNIKI WYSZUKIWANIA

Lato to czas, gdy na straganach i w sklepach pojawiają się jeżyny. Warto skorzystać z ich dobrodziejstwa i włączyć je do swojej diety. Jeżyny nie są aż tak popularne w naszej diecie jak inne letnie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki, jagody),

Owoce borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) to małe kuleczki mające wiele właściwości, które zawdzięczają swym wartościom odżywczym, smakiem oraz wyglądem przypominające znane nam wszystkim czarne jagody. Owoce borówki amerykańskiej są pyszne i so

Smak porzeczek dla nikogo nie jest zagadką, ale ich wartości odżywcze czy faktyczna różnorodność ich kulinarnych zastosowania może już tak. Pora to zmienić! Porzeczka jest rodzajem krzewu należącym do rodziny tzw. agrestowatych (tak naprawdę, zielony

O tym, za maliny są smaczne, wie każdy z nas. Warto jednak poznać też ich wartości odżywcze (a więc i właściwości lecznicze), pochodzenie oraz co może okazać się interesujące, kilka związanych z nimi ciekawostek. Im więcej wiemy, tym bardziej świadom

Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki

Agrest tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Chociaż w stanie dzikim od dawien dawna jest dość szeroko rozpowszechniony - występuje w Europie, w umiarkowanych strefach klimatycznych Azji i w północno-zachodniej Afryce to jego historia rozpoczyna się d

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie

Czarna jagoda (łacińska nazwa systematyczna Vaccinium myrtillus) jest gatunkiem należącym do rodziny wrzosowatych. Inne powszechnie stosowane nazwy tego samego owocu to: czarna borówka i czernica. Występuje w stanie dzikim w lasach północnej i środko

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, dosko