WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów. Jest aktywnym składnikiem roślin z rodzaju Capsicum (pieprzowiec). Wytwarzany jest przez nie jako wtórny metabolit najprawdopodobniej w celu odstraszania niektórych ssaków i grzybów pasoż

Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolac

Kuchnia: francuska
Dodany przez: eater

Pieprz cayenne, pieprz kajeński, papryka kajeńska, pieprz turecki - pod takimi właśnie nazwami znana jest ta bardzo pikantna przyprawa. Nazwa pieprz jest jednak myląca. Nie jest to bowiem pieprz, a drobno zmielona, suszona papryka specjalnej odmiany.

Myślisz, że warzywa są nudne? Nic bardziej mylnego - ta grupa roślin jadalnych kryje wiele zagadek. Niektóre z warzyw pierwotnie wyglądały inaczej niż współcześnie. Przykładem jest choćby marchew. Są także warzywa, które pojawiły się całkiem niedawno

Jesienne potrawy powinny być sycące i rozgrzewające, dlatego jesień to doskonały moment do tego, aby wypróbować azjatycką, węgierską lub meksykańską kuchnię. Każdy z wymienionych typów kuchni ma pewne specyficzne cechy związane ze stosowanymi składni

Przeciętny konsument zapytany o najbardziej ostry przysmak na świecie poda zapewne papryczkę chili. Niemniej poza tym piekielnie ostrym warzywem istnieje jeszcze kilka innych ciekawych specjałów pretendujących do tego miana. Kuchnie z wielu rejonów ś

Warzywa psiankowate (Solanaceae) to rodzina roślin z rzędu psiankowców. Jest to rodzina do której zalicza się niemal 2500 gatunków roślin. Najpopularniejsze rośliny należące do psiankowatych to pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan, pepino, miechunka

Kuchnia: hiszpańska
Dodany przez: Żyj smacznie i zdrowo