WYNIKI WYSZUKIWANIA
Warzywa korzeniowe to i niezwykle rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest szeroko stosowana w gastronomii jako element sałatek, surówek i konserw warzywnych. Idealnie sprawdzają się gotowane, pieczone i duszone jako dodatek do obiadowy
Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.
Pomidor, ogórek, sałata, marchew, ziemniaki - to przykładowe warzywa, które znamy i często kupujemy, czy też nawet uprawiamy w przydomowych ogródkach, ale czy nasze menu musi się do nich ograniczać? Na pewno nie! Wiele warzyw pomimo swoich niewątpliw
Warzywa nie należą do najbardziej lubianych rodzajów pożywienia. Tymczasem warzywne produkty zawierają wiele witamin i minerałów. Paradoksalnie, najbardziej cenne warzywa zawierające szereg aktywnych związków, minerałów i witamin ale niestety coraz r