Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zanieczyszczenia chemiczne żywności 
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
12.11.2019

Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut



Skórki od owoców i warzyw. Jeść czy nie jeść? 
Skórki od owoców i warzyw. Jeść czy nie jeść?
23.03.2018

Z jednej strony wiele mówi się o tym, że to pod skórką kryje się najwięcej witamin i nie powinniśmy ich obierać, z drugiej jednak ciągle jesteśmy straszeni ilością pestycydów i chemii rolnej, które zatrzymują się właśnie na skórkach owoców i warzyw.



Wędliny i mięso "naturalne eko" - sprawdzamy jak są produkowane 
Wędliny i mięso "naturalne eko" - sprawdzamy jak są produkowane
08.12.2017

Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak



Czy kupowanie owoców i warzyw na bazarku ma sens? 
Czy kupowanie owoców i warzyw na bazarku ma sens?
23.02.2017

Owoce i warzywa z supermarketu nie cieszą się dobrą sławą. Równe marchewki, błyszczące jabłka i ogromne pomidory wyglądają pięknie, ale wzbudzają w nas podejrzenia. Zwykłe zerwane z drzewa jabłko z całą pewnością się nie błyszczy, a jego skórka nie j



Warzywa i owoce - myj je starannie, bo nabawisz się choroby! 
Warzywa i owoce - myj je starannie, bo nabawisz się choroby!
18.05.2016

Staranne mycie i płukanie warzyw i owoców jest bardzo ważną zasadą higieny żywności i żywienia. Jeśli myślimy, że skuteczne mycie owoców i warzyw to tylko wypłukanie ich pod bieżącą wodą i wytarcie, to się mylimy. Niestety, w ten sposób nie usuniemy



Pestycydy w żywności, rodzaje pestycydów i ich wpływ na zdrowie 
Pestycydy w żywności, rodzaje pestycydów i ich wpływ na zdrowie
27.09.2015

Pragnienie osiągnięcia jak największych plonów towarzyszy człowiekowi od początków historii rolnictwa. W okresie starożytności wykorzystywano naturalne sposoby w celu zwalczenia szkodników przyczyniających się do zmniejszenia zbiorów. Chroniono zboże



Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze? 
Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze?
05.01.2015

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,



Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe? 
Produkty ekologicznie - zdrowsze, czy tylko droższe?
12.03.2014

Żywność ekologiczna staję się ostatnimi czasy coraz popularniejsza. Ma być, rzekomo, zdrowsza i dietetyczna. Osoby, które nie ulegają modzie na ekologiczne musli czy mąki tłumaczą swoje sceptyczne nastawienie do tego typu produktów min. ich wygórowan



Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw? 
Jak pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw?
09.07.2013

Warzywa i owoce to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać ich minimum 5 porcji dziennie w postaci surówek, sałatek, świeżo wyciskanych soków, czy dodatków do kanapek. Niestety, kupując owoce i warzywa w supermarketach nie mamy pewności, czy nie będzie na



Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności 
Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności
30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek



Jedzmy ryby morskie! 
Jedzmy ryby morskie!
11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus