WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut
Z jednej strony wiele mówi się o tym, że to pod skórką kryje się najwięcej witamin i nie powinniśmy ich obierać, z drugiej jednak ciągle jesteśmy straszeni ilością pestycydów i chemii rolnej, które zatrzymują się właśnie na skórkach owoców i warzyw.
Wędliny i inne mięsne produkty wytwarzane metodami ekologicznymi podobnie jak cała żywność ekologiczna są niewątpliwie zdrowsze niż te produkowane w konwencjonalny, przemysłowy sposób, ponieważ nie są zanieczyszczone środkami chemii rolnej takimi jak
Owoce i warzywa z supermarketu nie cieszą się dobrą sławą. Równe marchewki, błyszczące jabłka i ogromne pomidory wyglądają pięknie, ale wzbudzają w nas podejrzenia. Zwykłe zerwane z drzewa jabłko z całą pewnością się nie błyszczy, a jego skórka nie j
Staranne mycie i płukanie warzyw i owoców jest bardzo ważną zasadą higieny żywności i żywienia. Jeśli myślimy, że skuteczne mycie owoców i warzyw to tylko wypłukanie ich pod bieżącą wodą i wytarcie, to się mylimy. Niestety, w ten sposób nie usuniemy
Pragnienie osiągnięcia jak największych plonów towarzyszy człowiekowi od początków historii rolnictwa. W okresie starożytności wykorzystywano naturalne sposoby w celu zwalczenia szkodników przyczyniających się do zmniejszenia zbiorów. Chroniono zboże
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,
Żywność ekologiczna staję się ostatnimi czasy coraz popularniejsza. Ma być, rzekomo, zdrowsza i dietetyczna. Osoby, które nie ulegają modzie na ekologiczne musli czy mąki tłumaczą swoje sceptyczne nastawienie do tego typu produktów min. ich wygórowan
Warzywa i owoce to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać ich minimum 5 porcji dziennie w postaci surówek, sałatek, świeżo wyciskanych soków, czy dodatków do kanapek. Niestety, kupując owoce i warzywa w supermarketach nie mamy pewności, czy nie będzie na
Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek
Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus