WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa
Zatrucia pokarmowe to zaburzenia funkcji organizmu, które spowodowane są przez zawarte w żywności toksyny mikroorganizmów lub związki chemiczne. Wyróżnić można zatrucia pokarmowe ostre i przewlekłe. Zatrucia ostre najczęściej objawiają się dolegliwoś
Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.
Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s