WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w zachowaniu naszego zdrowia. Ma niebywałe znaczenie w profilaktyce nowotworów i chor

Popcorn to bardzo popularna przekąska. którą przyrządza się prażąc nasiona kukurydzy. W Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 80. spożywano go głównie w kinach, a potem na różnych wydarzeniach sportowych. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słod

Choroby neurodegeneracyjne są coraz częstszym problemem w starzejącym się społeczeństwie. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane charakteryzują postępujące procesy degradacji komórek nerwowych, co skutkuje obni

W ostatnich miesiącach szczególną popularność zdobywa dieta sirtfood, dzięki stosowaniu której słynna piosenkarka Adele schudła bardzo dużo kilogramów, bez efektu jo-jo. Autorami tej diety są dwaj brytyjscy specjaliści od żywienia wielu znanych celeb

Picie kawy naturalnej dla wielu osób jest rytuałem, bez której większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Posiada pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ma właściwości pobudzające oraz zachwyca nas wyjątkowym aromatem. Aby jednak wykorzystać wszystkie uk

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są

Oliwa polifenolowa jest produktem, który zawiera bardzo dużą dawkę polifenoli. Uzyskanie wysokiej zawartości tych organicznych związków chemicznych w oliwie staje się możliwe dzięki właściwemu przeprowadzeniu zbiorów i przechowywaniu oliwek, a następ

Herbata z czystka nie jest aż tak popularna jak zielona herbata, a szkoda - spożywanie jej przynosi wyłącznie same korzyści dla naszych organizmów. Czystek mogą pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Dużą zaletą jest jego neutralny smak - możesz pić go s

Zielona herbata nie jedno ma imię, dlatego możemy spotkać wiele odmian (gatunków) zielonej herbaty różniących się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, smakiem i oczywiście zapachem. Poznajmy ich prozdrowotne działanie i wpływ na odchudzanie. O

Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt

Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki

Ziarna kakaowca są najczystszą formą surowych orzechów kakaowca. Surowe ziarna kakaowca są prawdziwą bombą antyoksydantów a także żelaza, manganu, magnezu, chromu, cynku, potasu, miedzi, selenu, manganu, witaminy C i witamin z grupy B. Orzechy kakaow

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz

Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco in

Kawa czy herbata? Odwieczne pytanie, który z tych napojów jest lepszy dla zdrowia i dla zachowania sylwetki. Zacznijmy od herbaty. Herbata wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej. Dodatkowo, jej zielona odmiana zawiera katechiny. Są to związki

Biała herbata jest napojem przygotowywanym z pąków i młodych liści krzewu Camellia sinensis zbieranych wczesną wiosną. Następnie są poddawane suszeniu na słońcu, co wpływa na ograniczenie fermentacji. Listki i pąki zachowują swój naturalny kształt. N

Termogeneza jest procesem wytwarzania ciepła, podczas którego organizm spala kalorie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Należy do naturalnych przemian zachodzących w organizmie człowieka i zwierząt stałocieplnych. Jednym z jej rodzajów jest

Czerwona herbata, o czym mało kto wie, produkowana jest z dokładnie tej samej rośliny, z której wytwarza się herbatę czarną, czyli tą, którą popijamy w naszym kraju najczęściej. To, co te dwie odmiany różni, to stopień fermentacji, któremu są poddawa

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczen