Dzisiaj jest: Czwartek, 13.08.2020 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty 
Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty
08.07.2020

W ostatnich miesiącach szczególną popularność zdobywa dieta sirtfood, dzięki stosowaniu której słynna piosenkarka Adele schudła bardzo dużo kilogramów, bez efektu jo-jo. Autorami tej diety są dwaj brytyjscy specjaliści od żywienia wielu znanych celeb



Zdrowa kawa - jak ją przygotować? 
Zdrowa kawa - jak ją przygotować?
05.02.2020

Picie kawy naturalnej dla wielu osób jest rytuałem, bez której większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Posiada pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ma właściwości pobudzające oraz zachwyca nas wyjątkowym aromatem. Aby jednak wykorzystać wszystkie uk



Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych 
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych
06.01.2020

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są



Oliwa polifenolowa. Czym różni się od "zwykłej" oliwy? 
Oliwa polifenolowa. Czym różni się od "zwykłej" oliwy?
13.10.2018

Oliwa polifenolowa jest produktem, który zawiera bardzo dużą dawkę polifenoli. Uzyskanie wysokiej zawartości tych organicznych związków chemicznych w oliwie staje się możliwe dzięki właściwemu przeprowadzeniu zbiorów i przechowywaniu oliwek, a następ



Czystek - właściwości i zastosowanie 
Czystek - właściwości i zastosowanie
05.08.2017

Herbata z czystka nie jest aż tak popularna jak zielona herbata, a szkoda - spożywanie jej przynosi wyłącznie same korzyści dla naszych organizmów. Czystek mogą pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Dużą zaletą jest jego neutralny smak - możesz pić go s



Gatunki (odmiany) zielonej herbaty, działanie prozdrowotne i wpływ na odchudzanie 
Gatunki (odmiany) zielonej herbaty, działanie prozdrowotne i wpływ na odchudzanie
02.05.2017

Zielona herbata nie jedno ma imię, dlatego możemy spotkać wiele odmian (gatunków) zielonej herbaty różniących się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, smakiem i oczywiście zapachem. Poznajmy ich prozdrowotne działanie i wpływ na odchudzanie. O



Odżywianie wpływa na zdrowie oczu 
Odżywianie wpływa na zdrowie oczu
16.07.2016

Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj



Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać? 
Polifenole i ich wpływ na zdrowie. Gdzie ich szukać?
07.11.2015

Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt



Winogrona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Winogrona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.07.2014

Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki



Ziarna kakaowca - zdrowa alternatywa dla czekolady 
Ziarna kakaowca - zdrowa alternatywa dla czekolady
02.07.2014

Ziarna kakaowca są najczystszą formą surowych orzechów kakaowca. Surowe ziarna kakaowca są prawdziwą bombą antyoksydantów a także żelaza, manganu, magnezu, chromu, cynku, potasu, miedzi, selenu, manganu, witaminy C i witamin z grupy B. Orzechy kakaow



Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.04.2014

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz



Zielona kawa i jej właściwości 
Zielona kawa i jej właściwości
17.02.2014

Zielona kawa w przeciwieństwie do czarnej, nie posiada tak intensywnego aromatu i smaku. Łagodna i delikatna kawa powstaje z ziaren, których proces palenia nie został całkowicie dokończony. Zawiera równie dużą dawkę kofeiny, niemniej posiada nieco in



Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ? 
Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ?
07.02.2014

Kawa czy herbata? Odwieczne pytanie, który z tych napojów jest lepszy dla zdrowia i dla zachowania sylwetki. Zacznijmy od herbaty. Herbata wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej. Dodatkowo, jej zielona odmiana zawiera katechiny. Są to związki



Biała herbata - pij dla zachowania gładkej cery i jasnego umysłu 
Biała herbata - pij dla zachowania gładkej cery i jasnego umysłu
21.01.2014

Biała herbata jest napojem przygotowywanym z pąków i młodych liści krzewu Camellia sinensis zbieranych wczesną wiosną. Następnie są poddawane suszeniu na słońcu, co wpływa na ograniczenie fermentacji. Listki i pąki zachowują swój naturalny kształt. N



Termogeneza - klucz do sukcesu w odchudzaniu 
Termogeneza - klucz do sukcesu w odchudzaniu
24.10.2013

Termogeneza jest procesem wytwarzania ciepła, podczas którego organizm spala kalorie, aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Należy do naturalnych przemian zachodzących w organizmie człowieka i zwierząt stałocieplnych. Jednym z jej rodzajów jest



Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty 
Prozdrowotne właściwości czerwonej herbaty
08.10.2013

Czerwona herbata, o czym mało kto wie, produkowana jest z dokładnie tej samej rośliny, z której wytwarza się herbatę czarną, czyli tą, którą popijamy w naszym kraju najczęściej. To, co te dwie odmiany różni, to stopień fermentacji, któremu są poddawa



Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC 
Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC
27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczen



Substancje i żywność antyrakowa 
Substancje i żywność antyrakowa
07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym groźniejszy, że rozwija się podstępnie, często przez długie lata i można jej nie w