WYNIKI WYSZUKIWANIA
Na ludzki mikrobiom składają się wszystkie drobnoustroje, czyli: wirusy, bakterie i grzyby, które zasiedlają organizm człowieka, a także ich obustronne zależności i powiązania ze środowiskiem. Warto zaznaczyć, że rozmieszczenie mikrorganizmów nie j
W polskiej kuchni zdecydowanie najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Na szczęście mamy dużo więcej możliwości. Co możemy kisić na zimę, aby później przyrządzić szybkie przekąski na zimno lub dania obiadowe o wyjątkowej aranżacji i smaku
Odporność organizmu to zdolność do rozpoznania i neutralizacji wszelkich czynników chorobotwórczych (patogenów). Mogą to być czynniki zewnętrzne (mikroorganizmy, wirusy, pasożyty, szkodliwe czynniki środowiska) oraz wewnętrzne (własne, patologiczne,
Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od
Dieta probiotyczna dr Perricone'a jest kuracją odchudzającą, opracowaną przez amerykańskiego dermatologa Nicholasa Perricone'a, z Uniwersytetu Michigan. Kuracja ma korzystny wpływ na zdrowie, sylwetkę i urodę. Widoczne rezultaty stosowania tej diety można zaobserwować już po 4 tygodniach stosowania diety, w postaci niższej wagi (o ok. 3-4 kg) oraz gładszej i jędrniejszej skóry.
Biegunka podróżnych jest chorobą objawiającą się problemami żołądkowo-jelitowymi. Jej nazwa wywodzi się stąd, że do zakażenia dochodzi zwykle w czasie podróży. Główną przyczyną biegunki podróżnej jest spożywanie zanieczyszczonych mikrobiologicznie na
Dobrze funkcjonujące jelita to dobre samopoczucie i zdrowie, jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na różnego rodzaju choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Efektywnie wspieramy nasze jelita spożywając bakterie i
Produkt probiotyczny to według definicji produkt zawierający odpowiednio wysoką ilość wyselekcjonowanych kultur bakterii lub drożdży o udowodnionym działaniu probiotycznym, które zmieniają poprzez implantację lub kolonizację mikroflorę jelitową w okr
Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro
Produkcja kiszonek jest bardzo łatwa, a do tego bardzo tania. Zwolennicy tej metody przetwarzania żywności uważają, że można kisić wszystko - nie tylko kapustę czy ogórki, ale np. marchew, szczaw, a nawet stokrotkę. Kiszone (kwaszone) produkty są zdr
W okresie jesienno-zimowym musimy wspierać naszą odporność. Nagłe zmiany temperatury (przegrzewanie organizmu w pomieszczeniach i wyziębienie na zewnątrz) sprawiają, że łatwo złapać przeziębienie. Czasem nawet wystarczy stanąć obok chorego w autobusi
Warzywa jesienią nie powinny ustępować szybkim i ciepłym daniom fast food. Wiosenne sałatki są lekkie i przyrządza się je głównie z nowalijek. Latem korzystamy z sezonowych warzyw. Jesienią także możemy kontynuować tę tradycję. Jesienne sałatki mogą
Niemal każdy z nas przynajmniej raz w życiu zażywał antybiotyki i przeszedł antybiotykoterapię. Antybiotyki to leki, które są niestety przepisywane masowo, na potęgę, bez zachowywania procedury sprawdzania podłoża choroby, np. w przypadku chorób o po
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych "kozetkach" u psychologów. Tymczasem okazuje się, że w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codzienni
Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia. Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może s
W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się mikroflora jelitowa (znana też jako biota lub mikrobiota). Złożony ekosystem zawiera nawet do 1000 gatunków drobnoustrojów, należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów. Bakterie kolonizujące jel
Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u
O probiotykach słyszymy coraz częściej, ale już nie tylko od lekarzy, gdy przepisują nam antybiotyki. W telewizyjnych reklamach zaczynają pojawiać się produkty o działaniu probiotycznym, które to mają pomóc chociażby w regulacji pracy jelit, tj. prze
Jesień i zima to czas, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje jak przeziębienie czy grypa. Apteki pękają w szwach od chemicznych środków mających nawet w ciągu jednej nocy doprowadzić nas do swoistego stanu używalności, mówiąc