WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec

Lato to czas wakacji, słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że w upalne dni często rezygnujemy z ciepłych, tłustych i przetworzonych dań na rzecz lekkich sałatek, chłodników, sorbetów i lodów, które bazują na sezonowych warzywach i owocach

Curry to popularna, znana na całym świecie mieszanka aromatycznych przypraw, wywodząca się z kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą kurkuma, gałka muszkatołowa, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, goździki, anyż, imbir, pieprz, czosnek, kardamon, gorc

W dzisiejszych czasach łosoś już na dobre zagościł na polskich stołach. Kiedyś kojarzony był z luksusowymi, drogimi, wykwintnymi daniami, dziś spotykany jest niemal w każdej restauracji oraz domowej kuchni. W wersji surowej łosoś jest składnikiem sus

Sylwester i karnawał to czas kiedy często spędzamy czas na imprezach ze znajomymi, przyjaciółmi i rodziną. Na przyjęciach, bankietach i domówkach spotykamy się z różnorodnymi przystawkami i przekąskami. Możemy wybierać spośród szerokiej gamy koreczk

Wielu pracowników jest zbyt zapracowanych, aby zjeść zdrowy lunch. Duża część pracowników ma problemy z odżywianiem i narzeka na brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Tymczasem dietetycy są zgodni co do tego, że przerwy między posiłkami ni

Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych

Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami

Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono

Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolac

Jadłospis w upalne dni powinien opierać się głównie na pokarmach płynnych, które ochłodzą organizm i pozwolą odetchnąć. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdzą się zupy. Ich zaletą jest lekkostrawność i korzystny wpływ na nawodnienie organizmu. Do

Czerwiec jest miesiącem kiedy na sklepowych półkach znaleźć można zarówno zielone, jak i białe szparagi, które stanowić mogą idealny składnik śniadania, obiadu czy kolacji. Szparagi to rodzaj bylin, które obejmują ponad 200 gatunków. Uprawiany i spoż

Obiad powinien być odpowiednio sycący, a przy tym smaczny oraz przygotowany z relatywnie niedrogich składników. Poniżej przedstawiamy kilka potraw, które podbiją podniebienia wymagających smakoszy, a jednocześnie sposób przygotowania tych dań nie jes

Jarmuż jest odmianą kapusty charakteryzującą się długimi, pomarszczonymi liśćmi o karbowanych brzegach. Jarmuż jest dostępny w odcieniach zieleni, fioletowo-zielonym i fioletowo-brązowym. Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. N

W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań jednogarnkowych są dodawane aromatyczne przyprawy, które poprawiają smak i zapach potraw

Bataty są bulwami wilca ziemniaczanego wywodzącego się z Ameryki Południowej i regionu Ameryki Środkowej. Obecnie są one uprawiane w regionach o tropikalnym klimacie. Bulwy korzeniowe kryją w sobie moc składników odżywczych, w tym wielu witamin i min

Sery pleśniowe to produkty z "wyższej półki", ale nie każdy za nimi przepada. Co więcej, nie każdy może je jeść z uwagi na swoje zdrowie lub stan, o czym dalej. Jeżeli jednak nie należysz do tej grupy, poniższe pomysły na dania z dodatkiem serów pleś

Awokado mimo wytrawnego smaku należy do grupy owoców. Charakteryzuje się ono właściwościami odżywczymi. Jedną z jego głównych zalet jest wysoka zawartość kwasu oleinowego oraz potasu. Awokado wywodzi się z Ameryki Południowej i w przeciwieństwie do i

Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast samodzielnego przygotowania posiłku w domu wybieramy gotowe produkty o niskiej wartoś

Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale za to zawiera więcej cennych składników. Kasza manna należy do drobnoziarnistyc