Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Pomysły kulinarne na dania z curry 
Pomysły kulinarne na dania z curry
23.04.2020

Curry to popularna, znana na całym świecie mieszanka aromatycznych przypraw, wywodząca się z kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą kurkuma, gałka muszkatołowa, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, goździki, anyż, imbir, pieprz, czosnek, kardamon, gorc



Dieta 3D chili 
Dieta 3D chili
04.03.2020

Dieta 3D chili jest jednym z niewielu diet, która nie wymaga skrupulatnego liczenia kaloryczności posiłków, ani też głodowania. Jej innowacyjność względem innych diet sprowadza się do wspomagania utraty tkanki tłuszczowej przy użyciu odpowiednich prz



Rozgrzewające przyprawy i ich zdrowotne właściwości 
Rozgrzewające przyprawy i ich zdrowotne właściwości
06.11.2019

Okres jesienno-zimowy sprzyja częstym infekcjom oraz wychłodzeniu organizmu. Dlatego też w tym czasie często wybieramy ciepłe napoje i dania z dodatkiem rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Kto z nas nie pił herbaty z imbirem i cytryną lub nie j



Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Liście laurowe - właściwości zdrowotne i zastosowanie
24.10.2019

Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.



Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? 
Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?
31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w



Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kardamon - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
19.07.2019

Kardamon jest pikantną przyprawą pozyskiwaną z nasion rośliny o takiej samej nazwie, wywodzącej się z regionu Indii i Indonezji. W strąkach kardamonu o szorstkiej powierzchni i grubości papieru znajdują się drobne, trójkątne nasiona w czarnym kolorze



Kmin rzymski (kumin) - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kmin rzymski (kumin) - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
07.03.2019

Kmin rzymski (kumin) trafił do Europy z Egiptu jako przyprawa o wyjątkowych właściwościach aromatycznych i leczniczych. Kumin jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, hinduskiej i meksykańskiej. Kumin charakteryzuje się pikantnym



Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić 
Przejadłeś się? Sprawdź, co możesz zrobić
19.08.2018

Przejedzenie się dopada nas nie tylko w święta. "Po drodze" są jeszcze przecież wszystkie urodziny, wakacyjne wyjazdy, spotkania ze znajomymi? Czasem pofolgujemy sobie na tyle, że trudno nam wstać z kanapy. Czujemy się ociężali, a żołądek odmawia pos



Mało znane przyprawy, które warto znać 
Mało znane przyprawy, które warto znać
03.02.2018

Masz wrażenie, że w twojej kuchni panuje nuda? Być może ograniczasz się do stosowania wyłącznie kilku przypraw. Wszystkim znane są zioła prowansalskie, oregano, bazylia czy słodka i ostra papryka, jednak pozostawiają one dość ograniczoną możliwość ko



Pieprz kajeński - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni 
Pieprz kajeński - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
29.01.2018

Pieprz cayenne, pieprz kajeński, papryka kajeńska, pieprz turecki - pod takimi właśnie nazwami znana jest ta bardzo pikantna przyprawa. Nazwa pieprz jest jednak myląca. Nie jest to bowiem pieprz, a drobno zmielona, suszona papryka specjalnej odmiany.



Tych produktów nie kupuj na wagę! 
Tych produktów nie kupuj na wagę!
18.12.2017

Kupowanie na wagę staje się coraz bardziej popularne, a to dzięki ekologicznemu nurtowi "zero waste", który zakłada zużywanie jak najmniejszej ilości śmieci, a więc i również plastikowych opakowań, w które wkłada się żywność. Niestety, to, co jest zd



Kurkuma, szafran i inne aromatyczne przyprawy - dodawaj dla (świętego) spokoju 
Kurkuma, szafran i inne aromatyczne przyprawy - dodawaj dla (świętego) spokoju
21.10.2017

Zastanawialiście się kiedyś, po co dodawać do potraw i napojów przyprawy? Nie chodzi tylko o smak i aromat. Niektóre z przypraw mają bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy. W ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło. Coraz większym proble



Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne 
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
04.11.2016

Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm



Warzywa, przyprawy i zioła działające jak antybiotyki 
Warzywa, przyprawy i zioła działające jak antybiotyki
26.06.2016

Niektóre warzywa, przyprawy i zioła wyróżniają się na tle pozostałych pod względem właściwości bakteriostatycznych czy nawet bakteriobójczych. Ich stosowanie wspomaga organizm w walce z infekcją bakteryjną. Przedstawione pokrótce warzywa, przyprawy i



Czy warto kupować mieszanki przypraw? 
Czy warto kupować mieszanki przypraw?
11.03.2016

Gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie potraw, dajemy się niekiedy skusić na zakup tzw. gotowców, czyli produktów wymagających jedynie odgrzania lub innej niezbyt czasochłonnej i wymagającej niewielkiego wysiłku obróbki. Między zupą ze sło



Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych 
Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych
11.11.2015

Sumak jest przyprawą posiadającą kwaskowy smak i czerwony kolor. Egzotyczny dodatek do potraw należy do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni. Sumak może być dodawany do mięs, ryb, sałatek oraz ziemniaków. Kwaskowe nuty sumaka są



Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować? 
Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować?
16.05.2015

Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj



Dodatki do kawy 
Dodatki do kawy
06.04.2015

Dodatki do kawy to idealny sposób na urozmaicenie tego napoju, poranka bez którego wielu z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić. Kawa, sama w sobie, jest już pyszna, ale jeśli z jakiegoś powodu zaczniemy odczuwać chęć małej odmiany, warto wypróbować



Przyprawy korzenne i ich właściwości 
Przyprawy korzenne i ich właściwości
15.12.2014

Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach. Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aro



Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm 
Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm
31.07.2014

Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm. Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enz



«   | 1 | 2 |