Dzisiaj jest: Piątek, 30.10.2020 Imieniny: Zenobii i Przemysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Ciecierzyca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Ciecierzyca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.03.2017

Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p



Wady i zalety spożywania strączków 
Wady i zalety spożywania strączków
08.08.2016

Strączki niezmiennie mają swoich zwolenników i przeciwników. Do tych pierwszych należą przede wszyscy miłośnicy diety roślinnej, którzy uważają, że strączki są doskonałą alternatywą dla mięsa. Są doceniane między innymi za sporą zawartość białka, nie



10 najpopularniejszych zamienników mięsa 
10 najpopularniejszych zamienników mięsa
02.04.2016

Zamienniki mięsa są określane także mianem substytutów. Są to produkty przypominające mięso pod pewnymi względami. Zamienniki mięsa posiadają zbliżony smak, wygląd i kształt do podstawowego produktu pochodzenia zwierzęcego. Charakteryzują się one tak



Soczewica - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki 
Soczewica - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
27.02.2015

Soczewica to, tak jak inne strączkowe, roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pomimo dużych wartości odżywczych w naszym kraju jest wciąż niezbyt popularna. Kojarzona jest głównie jako składnik dań wegetariańskich i wegańskich, a szkoda, bo soczew



Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2014

Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw