Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Infekcje wirusowe przenoszone drogą pokarmową 
Infekcje wirusowe przenoszone drogą pokarmową
23.12.2022

Występowanie chorób zakaźnych u ludzi może być związane z obecnością w wodzie i pożywieniu wirusów m.in. rotawirusów, norowirusów czy wirusa zapalenia wątroby. Do skażenia może dojść na każdym etapie przetwórstwa, dystrybucji czy przyrządzania posiłk



Pleśń, bakterie i inne drobnoustroje w żywności. Jak rozpoznać nieświeży pokarm? 
Pleśń, bakterie i inne drobnoustroje w żywności. Jak rozpoznać nieświeży pokarm?
28.12.2015

Bezpieczeństwo i higiena żywności są bardzo istotne dla zachowania zdrowia układu trawiennego. Spożywanie nieświeżej żywności przyczynia się do zatruć pokarmowych, których powikłania mogą być bardzo groźne. Nieświeży pokarm może zawierać pleśń, bakte



Zatrucia pokarmowe 
Zatrucia pokarmowe
14.04.2010

Zatruciem pokarmowym nazywamy ostre schorzenie przewodu pokarmowego, występujące w krótkim czasie po spożyciu potraw lub produktów spożywczych zawierających chorobotwórcze bakterie, toksyny, pasożyty, rotawirusy lub zanieczyszczenia chemiczne. Najczę