WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kuchnia: włoska
Dodany przez: katarzyna_fly
O tym, że warzywa są najzdrowszym pokarmem wiemy od dawna. Czy wiesz, które z nich są najbogatszą skarbnicą minerałów, witamin i substancji aktywnych? Warzywa są podstawą wielu prozdrowotnych diet. Pokarm pochodzenia roślinnego jest niskokaloryczny
Rukola a właściwie rokietta siewna jest rośliną jednoroczną, należąca do rodziny kapustowatych, co ciekawe jest ona spokrewniona z takimi warzywami jak: rzodkiewka, chrzan i rukiew wodna. Oryginalnie rukola pochodzi z południa Europy (basen Morza Śró
Sałata siewna pochodzi od dzikiego gatunku występującego w Indiach, Iranie i Azji Mniejszej. Sałata była już uprawiana w V i IV wieku p.n.e. w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do Polski została sprowadzona na początku XVI w., przez królową Bonę.