Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Sandacz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.09.2022

Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Kuchnia islandzka 
Kuchnia islandzka
29.03.2021

Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze



Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie 
Żywność koszerna - co to takiego? Zasady koszerności i wpływ na zdrowie
10.07.2020

Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn



Kuchnia norweska 
Kuchnia norweska
09.02.2020

Norwegia, to jedno z państw Europy Północnej, leżące na Półwyspie Skandynawskim. Jego długa linia brzegowa znana jest szczególnie z popularnych fiordów, które są zarówno wizytówką, jak i najczęstszym skojarzeniem turystów z tym krajem. Oprócz tego No



Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Tuńczyk - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
13.07.2019

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc



Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia 
Alergia na ryby - źródła, objawy i sposoby leczenia
17.03.2019

Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w



Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pstrąg - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
22.01.2019

Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr



Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Śledź - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.12.2018

Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte



Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Makrela i makrela wędzona - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
25.08.2018

Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo



Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki 
Dorsz - kalorie, wartości odżywcze, gatunki i ciekawostki
08.05.2018

Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda



Latem tyjesz? Oto 9 produktów, które są temu winne! 
Latem tyjesz? Oto 9 produktów, które są temu winne!
01.10.2017

Nadmorskie kurorty pachną słodkimi goframi, smażoną rybą z frytkami i zapiekankami. To jedne z głównych grzechów kulinarnych, jakie popełniamy podczas urlopu. Całkiem słusznie mówi się, że w górach można jeść wszystko, kiedy wypoczynek jest aktywny i



Jakie ryby warto kupować, a jakich lepiej unikać? 
Jakie ryby warto kupować, a jakich lepiej unikać?
22.05.2016

Dietetycy skupiają się na promowaniu jedzenia ryb, znanych ze swoich dużych zawartości kwasów omega 3, czyli zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Niestety, nie da się ukryć, że ryba jest rybie nierówna i lepiej niektóre g



Łosoś - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Łosoś - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
06.04.2016

Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy



Ryby wędzone - jeść czy unikać? 
Ryby wędzone - jeść czy unikać?
24.01.2016

Wędzenie jest metodą konserwowania żywności o długiej tradycji. Produkty wędzone uzyskują specyficzny smak, zapach i barwę powierzchni. Za pomocą dymu wędzi się takie produkty jak: mięso (np. kiełbasy czy boczek), sery oraz ryby. Te ostatnie mają wie



Kotlety ziemniaczano-rybne 
Kotlety ziemniaczano-rybne
16.02.2015

dania rybne i owoce morza

Kuchnia: polska

Dodany przez: Maks07


mniej niż 30 minut 1 - 2 porcje

trudność

kaloryczność




Kotleciki warzywno-rybne 
Kotleciki warzywno-rybne
23.01.2015

dania rybne i owoce morza

Kuchnia: polska

Dodany przez: MrHyde


46-60 minut 3 - 5 porcji

trudność

kaloryczność




Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców 
Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży - poradnik dla rodziców
21.12.2014

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zdrowy jadłospis całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne składniki pokarmowe. Dzieci i mło



«   | 1 | 2 |