WYNIKI WYSZUKIWANIA
Sandacz to słodkowodna ryba z rodziny okoniowatych, która powinna na stałe zagościć w diecie osób dbających o zdrowie i nienaganną sylwetkę. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem białka, cennych miner
Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta
Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan
Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera
Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze
Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn
Norwegia, to jedno z państw Europy Północnej, leżące na Półwyspie Skandynawskim. Jego długa linia brzegowa znana jest szczególnie z popularnych fiordów, które są zarówno wizytówką, jak i najczęstszym skojarzeniem turystów z tym krajem. Oprócz tego No
Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc
Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w
Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr
Śledź bałtycki jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb morskich dostępnych w Polsce. Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego (oceanicznego) (łac. Clupea harengus). Śledź jest niewielką rybą, której ciało jest wydłużone i pokryte
Makrela to jedna z ryb, po którą Polacy sięgają szczególnie często. Upodobaliśmy sobie zwłaszcza makrelę wędzoną - nie wędzona nie cieszy się aż tak dużą popularnością. Warto jeść makrelę, ponieważ posiada wiele cennych wartości odżywczych. Dodatkowo
Dorsz atlantycki zwany też wątłuszem (którego nasz rodzimy dorsz bałtycki jest jego podgatunkiem) od lat jest jedną z najpopularniejszych ryb na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo jego cenny skład i wartości odżywcze są naprawdę warty uwagi. Doda
Nadmorskie kurorty pachną słodkimi goframi, smażoną rybą z frytkami i zapiekankami. To jedne z głównych grzechów kulinarnych, jakie popełniamy podczas urlopu. Całkiem słusznie mówi się, że w górach można jeść wszystko, kiedy wypoczynek jest aktywny i
Dietetycy skupiają się na promowaniu jedzenia ryb, znanych ze swoich dużych zawartości kwasów omega 3, czyli zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Niestety, nie da się ukryć, że ryba jest rybie nierówna i lepiej niektóre g
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy
Wędzenie jest metodą konserwowania żywności o długiej tradycji. Produkty wędzone uzyskują specyficzny smak, zapach i barwę powierzchni. Za pomocą dymu wędzi się takie produkty jak: mięso (np. kiełbasy czy boczek), sery oraz ryby. Te ostatnie mają wie
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Zdrowy jadłospis całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię oraz niezbędne składniki pokarmowe. Dzieci i mło