Dzisiaj jest: Czwartek, 09.07.2020 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Przegląd serów hiszpańskich 
Przegląd serów hiszpańskich
26.01.2020

Będąc na wakacjach zarówno w słonecznej Hiszpanii kontynentalnej, jak i na jednej z jej wysp (Wyspach Kanaryjskich, Balearach - Majorce, Minorce czy Ibizie) nie sposób nie spróbować tradycyjnych hiszpańskich serów. W zależności od regionu znaleźć moż



Przegląd serów polskich 
Przegląd serów polskich
28.11.2019

Czy ktoś z nas nie zna rewelacyjnych w smaku: greckiej fety, włoskiego parmezanu, francuskiego roquefort, czy szwajcarskiego ementalera? Kiedyś zagraniczne sery skosztować było można zwłaszcza podczas podróży, dziś dostępne są niemal w każdym sklepie



Przegląd serów brytyjskich 
Przegląd serów brytyjskich
26.10.2019

Wielka Brytania to państwo, które wszystkim kojarzy się z deszczową pogodą, znanym niemal wszystkim językiem angielskim oraz ze sławną rodziną królewską. W kuchni króluje natomiast Full English Breakfast (czyli angielskie śniadanie) składające się z



Przegląd serów holenderskich 
Przegląd serów holenderskich
25.09.2019

Holandia to państwo, które większości kojarzy się z wiatrakami, tulipanami, rowerami, drewnianymi chodakami oraz aromatycznymi, pysznymi i tradycyjnymi serami. Nic dziwnego, ponieważ w każdym mieście skosztować można tradycyjnie wyrabianych serów, w



Profesjonalna deska serów - wybór serów, akcesoriów i odpowiedniego trunku 
Profesjonalna deska serów - wybór serów, akcesoriów i odpowiedniego trunku
15.09.2019

Deskę serów można podać na lunch, kiedy pojawią się niespodziewani goście lub jako przystawkę. W restauracji deska serów jest podawana między sałatkami a daniem głównym, natomiast nie ma przeciwwskazań do tego, aby deski serów nie podać na obiad lub



Przegląd serów szwajcarskich 
Przegląd serów szwajcarskich
26.08.2019

Szwajcaria to państwo, które stwarza raj dla miłośników narciarstwa. Alpejskie stoki każdego roku przyciągają turystów z całej Europy. Jednak Szwajcaria nie słynie tylko z malowniczych gór i różnorodnych stoków narciarskich. Znajduje się ona bowiem w



Przegląd serów greckich 
Przegląd serów greckich
03.07.2019

Grecja to jeden z najczęściej wybieranych kierunków wakacyjnych przez turystów. Jest atrakcyjna ze względu na piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki, które przyciągają zwiedzających z całego świata. Choć Grecja kontynentalna ró



Przegląd serów włoskich 
Przegląd serów włoskich
03.06.2019

Włochy są państwem, które słynie z doskonałych w smaku potraw, kawy, wina i przede wszystkim serów. Zwiedzając zabytki słonecznej Italii, poznając język, kulturę i regionalną kuchnię nie sposób nie spróbować słynnych, tradycyjnych serów. Każdy rejon



Przegląd serów francuskich 
Przegląd serów francuskich
24.04.2019

Zwiedzając francuskie zabytki, poznając język, kulturę i regionalną kuchnię nie sposób nie spróbować słynnych, tradycyjnych francuskich serów. Francja nie bez powodu została uznana za ich ojczyznę. To właśnie na północy tego kraju w X wieku powstały



Jak powstają sery kwasowe (twarogowe) i podpuszczkowe? 
Jak powstają sery kwasowe (twarogowe) i podpuszczkowe?
18.04.2019

Ser to jeden najstarszych z produktów spożywczych wytwarzanych przez człowieka. Jego początki związane są z zapoczątkowaniem udomowienia i hodowli zwierząt. Legendy głoszą, że pierwszy ser został wytworzony z zsiadłego mleka przez mezopotamskich past



Dwanaście faktów na temat sera żółtego 
Dwanaście faktów na temat sera żółtego
07.08.2018

W Polsce jest produkowanych kilkadziesiąt gatunków sera żółtego. Za swoistą perełkę na serowym rynku UE uchodzi polski ser podlaski. Poza tym, w Polsce są produkowane także sery holenderskie i włoskie - ich jakość także jest doceniana w kraju i za gr



Azotany i azotyny - źródła w żywności i ich wpływ na zdrowie 
Azotany i azotyny - źródła w żywności i ich wpływ na zdrowie
24.12.2017

Azotany i azotyny znaleźć można w wielu produktach spożywczych. W diecie w umiarkowanych ilościach nie stanowią zagrożenia, jednak gdy jest ich z dużo, mogą szkodzić zdrowiu. Azotany i azotyny przenikają one do roślin z nawożonej gleby, są także doda



Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów? 
Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?
11.07.2017

Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników



Sery na talerzach Europejczyków 
Sery na talerzach Europejczyków
11.04.2017

Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło białka, w



Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina 
Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina
10.02.2015

Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardz