WYNIKI WYSZUKIWANIA
Sezam jest oleistą rośliną jednoroczną, znaną przede wszystkim z wykorzystania w kuchni jako dodatek do deserów, sosów, panierek. Środowiskiem naturalnym sezamu są rejony Afryki, a głównie subkontynent indyjski. Obecnie uprawy sezamu występują w Azji
W wielu artykułach nazwa "masło sezamowe" jest używane jako synonim "tahini". Tymczasem określenie "tahini" jest tłumaczone na język polski jako pasta sezamowa, a producenci na opakowaniach podają czasami nazwę "masła sezamowego" - konsumentom bardzo
Hummus to bardzo popularna i chętnie przyrządzana potrawa rodem z kuchni Bliskiego Wschodu i Egiptu. Dziś hummus docenia się na całym świecie - przede wszystkim za smak, ale też za proste i szybkie przygotowanie oraz całkiem spore wartości odżywcze.
Lignany to związki roślinne, które bardzo przypominają ludzkie estrogeny (żeńskie hormony płciowe), dlatego też nazywa się je fitoestrogenami (lignany są jednymi z trzech klas fitoestrogenów - inne klasy to stilbeny i duża rodzina flawonoidów). Ich p
Kuchnia: hiszpańska
Dodany przez: Żyj smacznie i zdrowo
Sezam, czyli jedna z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin oleistych, daje nasiona, których wartości odżywcze, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce są naprawdę imponujące. Wykorzystywanie nasion sezamu do przygotowywania różne