WYNIKI WYSZUKIWANIA
Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu
Producenci sprzętu kuchennego prześcigają się we wprowadzaniu na rynek nowoczesnych technologii. Jako przykład można wskazać na urządzenia, które pozwalają na smażenie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu, albo całkowicie bez dodatku tłuszczów. Najn
Na etykietach produktów przetworzonych producenci informują konsumentów m.in. o sposobie przyrządzania pokarmu znajdującego się w opakowaniu na przykład poprzez umieszczenie napisu "prażone", albo "smażone". Dotyczy to głównie przekąsek, np. owoców,
Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Takie pytanie zadaje sobie większość konsumentów. Wszechobecne reklamy, gazety, czasopisma, telewizje śniadaniowe czy też internet dostarczają informacji które nie koniecznie pokrywają się z rzeczywistością. Ja
Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta zakłada nie tylko odpowiedni wybór produktów, które znajdą się w naszym codziennym menu, ale też i ich prawidłową obróbkę. Nie chodzi tu jednak tylko o to, aby nie smażyć potraw w głębokim tłuszczu czy nie dodawać do
Jak wybrać dobrą patelnię i czym się kierować przy zakupie? Odpowiedź na to pytanie powinny znać nie tylko osoby, których pasją jest gotowanie ale tak naprawdę wszyscy, którzy samodzielnie przygotowują posiłki. Patelnia to jedno z podstawowych narzęd
Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani
By być zdrowym nie wystarczy tylko uprawiać sport i planować pełnowartościowe menu. Ważne są również sposoby przygotowania dań, a w szczególności obróbka termiczna, której zajadane przez nas jedzenie jest poddawane. Mimo licznych ostrzeżeń dietetykó