Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Charakterystyka roślin strączkowych 
Charakterystyka roślin strączkowych
01.02.2021

Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Strączkowe kupujemy jako świeże i jako suche ziarna



Co należy wiedzieć o lecytynie 
Co należy wiedzieć o lecytynie
12.05.2019

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,



Żywność genetycznie modyfikowana - w jaki sposób może nam zaszkodzić? 
Żywność genetycznie modyfikowana - w jaki sposób może nam zaszkodzić?
03.06.2018

Żywność genetycznie modyfikowana w ostatnim czasie ma więcej przeciwników niż zwolenników. Co to jest organizm zmodyfikowany genetycznie? - to organizm, którego genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjo



Mleka roślinne - rodzaje, właściwości i sposoby ich przygotowania w domu 
Mleka roślinne - rodzaje, właściwości i sposoby ich przygotowania w domu
21.05.2018

Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i



Uważaj! Lista najbardziej alergizujących  produktów spożywczych 
Uważaj! Lista najbardziej alergizujących produktów spożywczych
15.10.2017

Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to



Masz problemy z tarczycą? Uważaj na substancje wolotwórcze! 
Masz problemy z tarczycą? Uważaj na substancje wolotwórcze!
28.10.2016

Substancje wolotwórcze zwane także goitrogenami (ang. goitrogens) zaburzają produkcję hormonów tarczycy. W opinii dietetyków powinny ich unikać pacjenci cierpiący na niedoczynność gruczołu tarczowego. Związki chemiczne zaliczane do goitrogenów powodu



Lignany i ich zdrowotne właściwości 
Lignany i ich zdrowotne właściwości
31.08.2016

Lignany to związki roślinne, które bardzo przypominają ludzkie estrogeny (żeńskie hormony płciowe), dlatego też nazywa się je fitoestrogenami (lignany są jednymi z trzech klas fitoestrogenów - inne klasy to stilbeny i duża rodzina flawonoidów). Ich p



Wady i zalety spożywania strączków 
Wady i zalety spożywania strączków
08.08.2016

Strączki niezmiennie mają swoich zwolenników i przeciwników. Do tych pierwszych należą przede wszyscy miłośnicy diety roślinnej, którzy uważają, że strączki są doskonałą alternatywą dla mięsa. Są doceniane między innymi za sporą zawartość białka, nie



Dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS) 
Dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
25.11.2015

Na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) cierpi, wierząc statystykom większość kobiet. Oczywiście u jednych jego objawy są bardziej, a u innych mniej nasilone, niemniej dla wszystkich zmagających się z nim kobiet zbliżająca się miesiączka zakłóca



Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne 
Tofu nie tylko dla wegetarian - wartości odżywcze i przepisy kulinarne
22.09.2015

Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem



Pęczak z cieciorką, kostką sojową i papryką 
46-60 minut 2 - 3 porcje

trudność

kaloryczność




Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane 
Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane
22.01.2015

Nasiona soi są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Sojowe produkty są od dawien dawna obecne w azjatyckiej kuchni. Azjaci jedzą zarówno niefermentowane, jak i (przede wszystkim) fermentowane nasiona soi. Do najbardziej znanych produktów soj



Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2014

Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw



Soja - czy jej nadmiar jest szkodliwy dla chłopców i mężczyzn? 
Soja - czy jej nadmiar jest szkodliwy dla chłopców i mężczyzn?
18.04.2013

Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is