WYNIKI WYSZUKIWANIA
Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Strączkowe kupujemy jako świeże i jako suche ziarna
Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,
Żywność genetycznie modyfikowana w ostatnim czasie ma więcej przeciwników niż zwolenników. Co to jest organizm zmodyfikowany genetycznie? - to organizm, którego genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjo
Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i
Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to
Substancje wolotwórcze zwane także goitrogenami (ang. goitrogens) zaburzają produkcję hormonów tarczycy. W opinii dietetyków powinny ich unikać pacjenci cierpiący na niedoczynność gruczołu tarczowego. Związki chemiczne zaliczane do goitrogenów powodu
Lignany to związki roślinne, które bardzo przypominają ludzkie estrogeny (żeńskie hormony płciowe), dlatego też nazywa się je fitoestrogenami (lignany są jednymi z trzech klas fitoestrogenów - inne klasy to stilbeny i duża rodzina flawonoidów). Ich p
Strączki niezmiennie mają swoich zwolenników i przeciwników. Do tych pierwszych należą przede wszyscy miłośnicy diety roślinnej, którzy uważają, że strączki są doskonałą alternatywą dla mięsa. Są doceniane między innymi za sporą zawartość białka, nie
Na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) cierpi, wierząc statystykom większość kobiet. Oczywiście u jednych jego objawy są bardziej, a u innych mniej nasilone, niemniej dla wszystkich zmagających się z nim kobiet zbliżająca się miesiączka zakłóca
Tofu jest sojowym niefermentowanym serkiem produkowanym w procesie koagulacji mleka sojowego. Tofu występuje w odmianie chińskiej i japońskiej. Chiński twarożek sojowy jest bardziej delikatny i zawiera mniej tłuszczu. Tofu jest nieodzownym elementem
Nasiona soi są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Sojowe produkty są od dawien dawna obecne w azjatyckiej kuchni. Azjaci jedzą zarówno niefermentowane, jak i (przede wszystkim) fermentowane nasiona soi. Do najbardziej znanych produktów soj
Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw
Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is