Dzisiaj jest: Środa, 30.04.2025 Imieniny: Mariana i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Lignany i ich zdrowotne właściwości 
Lignany i ich zdrowotne właściwości
31.08.2016

Lignany to związki roślinne, które bardzo przypominają ludzkie estrogeny (żeńskie hormony płciowe), dlatego też nazywa się je fitoestrogenami (lignany są jednymi z trzech klas fitoestrogenów - inne klasy to stilbeny i duża rodzina flawonoidów). Ich p



Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane 
Miso, natto, tempeh, sos sojowy - sojowe produkty fermentowane
22.01.2015

Nasiona soi są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Sojowe produkty są od dawien dawna obecne w azjatyckiej kuchni. Azjaci jedzą zarówno niefermentowane, jak i (przede wszystkim) fermentowane nasiona soi. Do najbardziej znanych produktów soj