Dzisiaj jest: Czwartek, 28.10.2021 Imieniny: Szymona i Tadeusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Metody obróbki cieplnej potraw 
Metody obróbki cieplnej potraw
05.09.2020

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu



Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach 
Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach
22.11.2016

Sformułowanie "sous vide" pochodzi z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza "w próżni" i odnosi się do nowoczesnej metody gotowania. Na czym polega ta technika? Żywność umieszcza się w szczelnych, zamkniętych próżniowo plastikowych workach, a nas