Dzisiaj jest: Poniedziałek, 26.10.2020 Imieniny: Lucjana i Ewarysta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne 
Kwas fitynowy (fitowy) - działanie antyodżywcze i prozdrowotne
07.06.2019

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, balastowych czy sensorycznych zawierają także substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie w



Jak zróżnicowana jest Twoja dieta? Monotonna dieta jest nie tylko nudna - bywa niebezpieczna 
Jak zróżnicowana jest Twoja dieta? Monotonna dieta jest nie tylko nudna - bywa niebezpieczna
20.02.2019

Zgodnie z ogólnymi zaleceniami dietetycznymi jadłospis powinien być zróżnicowany. Stosowanie monotonnego jadłospisu lub jego radykalnej wersji, nazywanej potocznie monodietą, może bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie. Do konsekwencji monotonnego jadł



Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze 
Kwas szczawiowy - charakterystyka, źródła i działanie antyodżywcze
13.09.2018

Składniki pokarmowe oprócz składników odżywczych, sensorycznych czy balastowych zawierają również substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać wykorzystywanie składników odżywczych z pożywienia. Do substancji antyodżywczych występujących naturalnie



Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Soja - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.10.2014

Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw



Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rabarbar - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
08.06.2014

Rabarbar (inaczej rzewień) to roślina z rodziny rdestowatych. Kojarzy się z latem, kompotem i ciastem drożdżowym... Jego kwaśny smak pamięta, choćby z dzieciństwa, chyba każdy z nas. Jakie właściwości prozdrowotne ma rabarbar? Czy warto go jeść? Co m



Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice 
Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice
04.01.2014

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam prawie każdego dnia. Nawet w małym osiedlowym sklepiku półki uginają się od różnego rodzaju pieczywa - chleba, bułek, rogali. Mamy do wyboru różne rodzaje pieczywa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie) i razowe. Pieczy



Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności 
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności
11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Należą do nich zwią