Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Suplementacja w diecie onkologicznej - czy i kiedy jest to potrzebne? 
Suplementacja w diecie onkologicznej - czy i kiedy jest to potrzebne?
31.07.2023

Pacjenci onkologiczni poszukując alternatywnych metod leczenia, niejednokrotnie sięgają po różne środki, w tym suplementy diety. Badania wskazują, że nawet do 81% chorych stosuje witaminy i składniki mineralne, a preparaty multiwitaminowe wykorzystyw



Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Cynk - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
29.06.2020

Cynk jest jednym z głównych mikroelementów organizmu ludzkiego. Ciało człowieka zawiera od 2 do 4 gramów cynku, z czego około 90% znajduje się w mięśniach i kościach. Wyizolowany jako czysty metal został przez Andreasa Marggrafa w 1746 roku. Cynk jes



Suplementy diety dla sportowców 
Suplementy diety dla sportowców
22.04.2019

Dostarczanie prawidłowej ilości energii oraz składników odżywczych zapewnia odpowiedni rozwój i funkcje organizmu człowieka. W wyniku zwiększonej aktywności fizycznej, która ma miejsce u osób trenujących wzrasta zapotrzebowanie na wodę, elektrolity,



Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B3 (PP) - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
27.09.2018

Witamina B3 znana też jako witamina PP i niacyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. O witaminie B3 mówi się też jako o kwasie nikotynowym i nikotynamidzie. Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i



Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Inozytol, czyli witamina B8 - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.08.2018

Inozytol (a tak naprawdę jego izometryczna forma myo-inozytol) znany także jako witamina B8 jest wyjątkowym związkiem odżywczym. Jego niezwykły charakter wiąże się z tym, że może być syntetyzowany przez organizm. Wobec tego, z naukowego punktu widzen



GLA (kwas gamma-linolenowy) - niezwykle ważny kwas tłuszczowy 
GLA (kwas gamma-linolenowy) - niezwykle ważny kwas tłuszczowy
13.11.2017

Jak pokazują liczne badania, niezwykle korzystnym dla człowieka w profilaktyce wielu chorób i schorzeń oraz ich leczeniu, jest kwas gamma-linolenowy, czyli GLA, należący do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i wśród tej grupy uzna



Omega-3 z tranu, oleju lnianego, a może z kapsułek? Co wybrać do suplementacji? 
Omega-3 z tranu, oleju lnianego, a może z kapsułek? Co wybrać do suplementacji?
29.10.2017

Coraz więcej mówi się o konieczności stosowania suplementów uzupełniających poziom kwasów omega-3, ponieważ codzienna dieta nie dostarcza ich w odpowiedniej ilości. Przeciętny konsument wie, dlaczego suplementacja omega-3 jest istotna oraz jakie korz



Suplementacja na wypadające włosy 
Suplementacja na wypadające włosy
11.10.2017

Wypadanie włosów nie musi być niepokojące; dziennie tracimy ich około 100, a jest to powiązane z naturalnym cyklem wzrostu włosów. Problem zaczyna się wtedy, gdy włosów wypada coraz więcej, a na ich miejsce nie pojawiają się nowe i staje się to dla n



Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar 
Chrom - właściwości, źródła i zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar
17.09.2017

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem



Witamina C a leczenie nowotworów 
Witamina C a leczenie nowotworów
30.03.2017

Witamina C budzi nadzieje wśród pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe. Według jednej z kontrowersyjnych hipotez dawka witaminy C odpowiadająca łącznej dawce zawartej w 2 tysięcy pomarańczy zwiększa skuteczność chemioterapii i radioterapii i ła



Witamina B9 - kwas foliowy a foliany - jaka jest różnica? Funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Witamina B9 - kwas foliowy a foliany - jaka jest różnica? Funkcje, zapotrzebowanie i źródła
09.03.2017

Witamina B9 występuje w różnych postaciach chemicznych - w formie kwasu foliowego, a także w postaci folianów. Wspomniane formy witaminy B9 różnią się pod wieloma względami, czego osoby suplementujące witaminę B9 powinny być świadome, zwłaszcza kobie



Bor - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Bor - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
08.01.2017

Bor jest minerałem dostarczanym organizmowi w postaci bakali, orzechów, pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców. Choć nie potrzebujemy go w dużych ilościach, niedobór boru może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Niedostateczny poziom boru w



Jod - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Jod - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
21.04.2016

Jod to niezwykle ważny mikroelement niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, tarczycy i regulowanych przez nią licznych procesów. Jod jest gromadzony przede wszystkim przez tarczycę, który potrzebuje go do wytwarzan



Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Biotyna, czyli witamina H - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
04.04.2016

Biotyna jest zwana także witaminą H, witaminą B7, czy też koenzymem R. Historia jej odkrycia sięga 1927 roku, w którym to została odkryta przez dr Boasa i jego współpracowników. Naukowcy wywołali zmiany na skórze u szczurów, a następnie podawali różn



Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie? 
Witamina D - funkcje, zapotrzebowanie i źródła. Suplementować, czy nie?
16.02.2016

Witamina D zwana powszechnie kalcyferolem jest grupą witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Występują one w organizmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w postaci prowitamin, które są pochodnymi cholesterolu. Właściwa witamina D powstaje w



Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku 
Homocysteina - "cholesterol" XXI wieku
05.09.2014

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych  główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k



Analiza pierwiastkowa włosów - co to jest i jej zastosowanie 
Analiza pierwiastkowa włosów - co to jest i jej zastosowanie
17.08.2014

Włosy są aktywne metabolicznie i dostarczają bieżących informacji w zakresie przemian zachodzących w organizmie. Ich pozyskanie jest możliwe poprzez przeprowadzenie specjalnego testu laboratoryjnego noszącego nazwę analizy pierwiastkowej włosa. Anali



Chrom czy błonnik? - sposób na wilczy apetyt 
Chrom czy błonnik? - sposób na wilczy apetyt
22.12.2013

Zarówno chrom jak i błonnik zyskały opinie suplementów diety poprawiających metabolizm i hamujące apetyt, a więc wspomagające proces odchudzania. Chrom i błonnik - który z nich wybrać, który jest lepszy, efektywniejszy, jak je suplementować ? Jak dzi