WYNIKI WYSZUKIWANIA

Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują

Aromatyczne i apetycznie udekorowane pierniczki są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach pieczenie ciastek o korzennym smaku jest starannie pielęgnowanym zwyczajem. Tradycja przygotowywania pierników na święta wywodzi się z Torunia

Daktyle, czyli owoce uprawianego w wielu krajach świata daktylowca właściwego (palmy daktylowej), to coraz popularniejszy w Polsce dodatek z grupy bakalii. Mają stosunkowo dużo kalorii (gdy są suszone), ale i wiele cennych wartości odżywczych, a przy

Suszone owoce - czyli śliwki, morele, rodzynki, żurawina, daktyle, banany, figi to popularny dodatek do owsianek, batoników czy domowych (i nie tylko) ciast. Czy warto je jeść? Czym różnią się od owoców kandyzowanych? Jak wybierać dobre suszone owoce

Świeże warzywa i owoce są dostępne niemal cały rok. Alternatywą są produkty mrożone i suszone. Warto wiedzieć, które z nich zawierają najwięcej składników odżywczych oraz jakie są zalety i wady poszczególnych rodzajów produktów. Porównując je należy

Figa, zarówno świeża jak i suszona, posiada wiele wartości odżywczych - tym samym na pytanie o to, która są lepsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Da się jednak bez trudu wymienić cechy, którym figi świeże różnią się od tych suszonych. Figi są więc

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie

Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również zn

Morele to okrągłe lub lekko jajkowate owoce pestkowe o wielkości 4-8 cm. Jest to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Bardzo długo sądzono, że morela pochodzi z Armenii, stąd jej łacińska nazwa Pruna Armenica. Dzisiaj wiadomo,

Uprawa śliwek sięga odległych starożytnych czasów. Uważa się, że obecna śliwka europejska to połączenie tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też